По женски

Цената на истината – 7 горчиви хапчета, които ни правят по-силни

цената на истината

Цената на истината – 7 сурови истини за живота, които ще ви направят по-силна личност.

Ние често намираме за трудно да признаем нашите собствени слабости и постоянно се извинявам за себе си и другите. Прекарваме по-голямата част от живота ни чакайки: очакваме нещо да се случи, в изчакване на нещо да приключи и в очакване на нещо да се започне. Но това “нещо” е най-категорично самия живот. Така че защо да чакаме? Време е да се изправим пред суровата истина на живота и да започнем да работим върху себе си точно сега, без отлагане. Готови ли сте да платите цената на истината и да разтворите крилете си, за да се извисите до възвишения, които  сте смятали за невъзможни?

Цената на истината – 7 горчиви хапчета, които ни правят по-силни

  • Никой в действителност не е твърде зает, за да ни отговори.

Онова момче, което очаквате да ви пише, не е твърде заето, за да ви отговори. И потенциалният ви работодател не е прекалено натоварен с работа, за да се свърже с вас. Не забравяйте, че хората намират време за тези, за които искат да намерят време. Ние пишем, обаждаме се и отговаряме на хората, с които искаме да говорим.
Ако не получите отговор от някой, това е така, защото той умишлено е избрал да не ви отговоря. Колкото по-скоро спрете да търсите извинения за хора, които се отнасят зле с теб вас, толкова по-бързо ще се сближите с хората, които ви уважават.

  • Светът не ни дължи абсолютно нищо.

Вие може да бъде най-готиният, най-умният и най-интересният човек в света, но ако никой друг освен вас не е наясно с всички тези прекрасни черти, вие ще получите нищо от тях.
Имате само две основни възможности за избор на разположение: можете да прекарате целия си живот самосъжалявайки се, защото смятате, че заслужавате повече, отколкото получавате или можете да стъпите уверено в света и да вземе това, което искате. Познайте кой избор правят успешните хора?

  • Всеки поставя своите интереси на първо място.

Без значение колко любящ, добросърдечен и грижовен е човек, той винаги ще постави собствените си интереси пред вашите. Дори и най-внимателният любовник не може да знае кои “бутон” да натисне, докато не му намекнете. Дори и най-честният работодателят не може да бъде наясно как ви закопава в земята, ако продължавате да приемате повече работа.
Повечето хора просто вземат толкова, колкото могат от вас, без значение какво. Така че се опитайте да създадете свои собствени граници и не позволявайте на други хора да ги разтягат. Силните хора не се страхуват да кажат “не” или да говорят, когато е необходимо. Те знаят, че трябва да се застъпят за себе си, защото никой друг няма да го направи.

  • Невъзможно е всички да са щастливи.

Ако правите всичко, което всеки един човек в живота ви ви казва да направите, може би ще полудеете или ще се окажете едно безжизнено, безформено, лишено от емоции петно.
Цената на истината тук е да се простите с илюзиите и да осъзнаете най-накрая, че никога не може да се угоди на всички. Можете да опитате, разбира се, но никога няма да успеете. Винаги ще има някой, който няма да одобрява избора или начина ви на живот. Ще бъдете критикувани, без значение какво правите. Така че вземете решение, което е правилно за вас и имайте смелостта да преследвате това, което чувствате, че е правилно. Единственият съдия, който трябва да удовлетворите, сте самите вие.

  • Сами си търсим извинения.

Можете да прекарате целия си живот, обвинявайки света или другите за това, че не разполагате с достатъчно време, пари, енергия или ресурси, за да постигнете целите си. И докато думите ви могат да имат някакъв смисъл, всъщност суровата истина е, че всеки един човек на този свят има поне едно дяволски добро извинение, за да не живее живота, който иска.
Хората, които получават най-доброто от живота, не се извиняват. Те намират начини за преодоляване на препятствията, вместо да се разстройват от тях. Ето защо те винаги успяват.

  • Не мислите, а действията са определящи.

Можете да седите на закрито по цял ден, мислейки за един по-добър свят, но докато не излезете и не започнете да правите нещо, всъщност не правите нищо съществено. Възможността да се правят големи планове е хубаво нещо, но ако те не са свързани с конкретни действия към целите, всичко това е напразно. Запомнете: нас ни съдят по действията ни, не по намеренията.

  • Никой няма да ни спаси от собствения ни живот.

В живота, ние винаги сме в очакване на нещо. Ние или чакаме да срещнем подходящия човек, или сме в очакване на една мечта да се сбъдне, или чакаме обаждане за работа. Когато сме недоволни от сегашното ни положение, ние нерационално се надяваме на чудо, което ще ни помогне да се справим с всичките ни проблеми.
Но истината е, че животът не работи по този начин. Проблемите не могат да бъдат решени с магическа пръчка. Ако искате да направите промяна в живота си и да бъдете повече от това, което сте били, единствено вие трябва да бъдете този, който поема стъпки към целите си.
Най-силните хора знаят тази проста истина: когато времената станат трудни, не е нужно да чакаме някой да ни помогне или да направи нещо за нас – ние трябва да разчитаме само на себе си.

 

източник:brightside.me

Inline
Inline