parij aifelova kula metal

Париж е безкраен за опознаване. Винаги има какво да се види и с какво да ви изненада. Той е вълнуващ град, но най-привлекателна е неговата интимност. Кварталите му са като смесица от няколко малки “селца”, всяко с отделен характер, които събуждат желанието постоянно да откриваме и преоткриваме скритите кътчета на града.

Емблематичната архитектура на града

parij shazelize ulica franciq sgradi

Емблематична е архитектурата на Париж. Айфеловата кула от ковано желязо пронизва облаците, голямата триумфална арка охранява най-бляскавата улица Шанз-е-Лизе, катедралата Нотр Дам, моста над Сена. Арт Нуво кафенетата са известни с плетените им столове. Цялата тази гледка остава трайно запечатана в съзнанието на всеки, който е посетил града. В Париж градският пейзаж не е статичен. Модерни и съвременни сгради се извисяват по улиците. Една от най-забележителните е центъра Помпиду (Centre Pompidou). Той успява да изуми и възхити посетителите си от както е отворен през 1977 г. В него се съдържа зашеметяваща колекция от съвременно изкуство.

Изкуството да готвиш, да пазаруваш и да рисуваш

parij frenska kuhnq hrana

Храната на французите е уникална. Франция се гордее със своята кухня. Готвачите във всяко заведение с радост ще приготвят за вас деликатес.

parij sirene vino

Готвенето при тях е изкуство, което винаги се украсява с вино. Самата за изящни изготвянето и представянето на качествени продукти, неизменно се сервира с вино. Изкушаващи сладкарници, пекарни и магазини за сирене дебнат по улиците. Множеството кулинарни магазини са за всеки вкус. А ако се интересувате от изкуството на храната, можете да се възползвате от уроците, които можете да получите в най-престижните световни кулинарни училища.

parij butik magazini karl legerfeld

Париж е синоним на стил и вкус в пазаруването на дрехи. Все още е един от основните градове, които диктуват модните тенденции и в този ред на мисли определено имате океан от избор на бутици. Гмурнете се в света на висшата мода. Също така ще намерите странни магазини за домашни потреби, блестящи универсални магазини, както и ретро обекти и битпазари, очарователно детско облекло и играчки, антикварни търговци и разбира се, гурме храна и винени магазини в изобилие.

parij luvar muzei

Париж е пълен с артистични съкровища. Разполага със знаменито художествено родословие – Реноар, Роден, Пикасо, Моне, Мане, Дали и Ван Гог са само някои от майсторите, които са живели и творили тук през годините. Града е един от най-великите пазители на художествено изкуство от древността насам в света. В допълнение към това са големите музеи, като несравнимия Лувър, Орсе. Очакват ви и десетки по-малки музеи във всеки друг жанр.

Музей Орсе

parij muzei orse sena reka

Модерната сграда Помпиду

centar pompidu parij franciq

Айфеловата кула по залез слънце

aifelova kula parij franciq

Известната катедрала Нотр Дам

katedrala parij notre dam

Поглед от върха на катедралата Нотр Дам

notre dam katedrala parij gargoyle

Улица Шанз Елизе

parij shanzelize ulica sgradi

Триумфалната арка на Париж

parij triumfalna arka

На пикник в Париж

parij vino piknik

paris gorgoyle katedrala notr dam

triumfalna arka parij