pochivka na halkidiki garciq

С настъпването на пролетта и идващите възможности за отпуска идва и нашето предложение за почивка в Гърция на остров Халкидики. Полуостровът ще ви впечатли с бисерните си води и приятно морско време. Ще бъдете стъписани от гледката на синьо-зелените брегове обсипани с мек и ситен златист пясък. Морският курорт ще задоволи дори най-изискания вкус към изживявания. Съчетава в себе си луксозни хотелски комплекси, както и малки вили в битов стил. Непрекъснатите забавления и нощен живот никога не спират и са във всякакъв стил.

Халкидики (на английски Halkidiki, Chalkidiki, на гръцки Χαλκιδική) е полуостров в Гърция на брега на Егейско море. Има формата на тризъбец. Трите “ръкава” на Халкидики са Касандра, Ситония и Атос (Атон). Полуостровът е вдаден в Егейско море между Орфанския и Солунския залив. В близост се намира Солун.

Почивка в Гърция на Халкидики – живописно настроение, красота и спокойствие

pochivka v garcia na halkidiki more

Отивайки на почивка в Гърция на Халкидики, имайте предвид, че там климата е типично гръцки с дълги слънчеви дни нормално за периода от месец май до септември. Температурите са около 20 градуа през май, но бързо се покачват до 30 градуса през юли и август. Времето се задържа топло и приятно и през септември, когато температурите са около 23 градуса. Прекрасната природа и възможността за посещение на много културни и исторически забележителности превръщат полуострова в желана дестинация. Столицата на Халкидики е град Полигирос. Населението е средно 80 000 души.

На почивка в Гърция сред полуостровите Касандра, Ситония и Атос – три вълнуващи ръкава

pochivka v garcia - peshterata petralona na ostrov kasandra

Полуостров Касандра е най-западният от трите ръкава на Халкидики. Там се намира прочутата Петралонска пещера. Находки в пещерата Петралона свидетелстват за живот на полуострова още от преди 700 000 години. Тя е най-посещаваната пещера в Гърция, поради факта, че тук са открити най-старите останки от живот по тези земи.  Дължината и е около два километра и надморска височина 300 метра. Намира се във варовиковия хълм Кацика (642 m) на Халкидическия полуостров, до село Петралона. Там са открити фосили на различни видове животни — лъвове, хиени, мечки, пантери, слонове, носорози, бизони, елени и други, както и 25 вида птици, 16 вида гризачи и 17 вида прилепи.

В пещерата Петралона – огнището, където е намерен петралонският архантроп

peshtera petralona Kasandra halkidiki

Ситония, Халкидики

halkidiki pochivka garciq

Следващият полуостров е Ситония. Той е по-див. Получен е в резултат на свързването на малки рибни селища разположени в борови гори. Там можете да се насладите на невероятни пейзажи и красоти част от по-дива природа. Ще срещнете два уединени залива, които обкръжават полуострова – Сингитският залив на запад и Торонийският залив от изток. В централната част на полуострова се намира планината Итамос или Драгунтелис. В средната част на Ситония, близо до село Неос Мармарас, се намира известният курорт Порто Карас. Ландшафтът е покрит с гори, пасища и планини.

Атон, Халкидики

aton halkidiki garciq

Атон е най-източният полуостров на Халкидики. Тази малка монашеска република е строго забранена за посещение от туристи. Можете да я видите само с разходка с лодка около бреговете на Атон. Този полуостров е сред  най-свещенните и религиозни места в света. Наречен е още Света гора и на него се намират към  20 манастира, всеки от които има самостоятелно управление. Основите на Атон са положени през 963 година, след като монах Анастасий построява великолепната  обител Велика Лавра. И до наши дни храмът е най-голям измежду всичките такива. Тук е абсолютно забранено да идват жени, дори по стените никъде няма изрисувани женски лица. Като най-забележителни обители в Света гора се открояват  Ватопедският, Хилендарският и Зографският, които са с висока стойност за историческата наука.

Атонски манастир на ръкав Атон

pochivka na halkidiki rakav aton manastir

Зографски манастир на ръкав Атон 

pochivka v garcia - zografski manastir

Лесновски манастир на ръкав Атон

manastir на aton halkidiki

Фестивали на Халкидики

halkidiki festival na hrana

На Полуострова се провеждат и няколко фестивала. Част от тях е кулинарният фестивал на Сани Резорт. Превърнал се е в ежегоден гастрономически празник, в който участват готвачи от цял свят. Всяка година се присъединяват звездни готвачи, които се обединяват, за да създадат съвременни ястия, които удивяват публиката и носят наслада от вкусове. В периода от 10 дни, вкойто се провежда, гостите ще имат възможността дори да дегустират вино. Тази година за девета поредна година Сани възнамерява да превърне този фестивал в световно известен.

В продължение на 23 години Сани си постави за цел да превърне фестивала на изкуствата в мост между различните култури, туризма и изкуствата и да отвори комуникацията между народите. Има един език, на които всички говорим и това е езика на изкуствата. Именно, чрез него Сани ще привлече туристи от цял свят. Ще присъстват известни артисти, които ще покажат различни иновации. Посещавайки го ще видите най-интересните творения от цял свят. През 2014 Сани направиха крачка напред като разшириха обхвата на фестивала, включвайки сценични изкуства като модерни танци, музика, театър.

Най-красивите и вдъхновяващи плажове на Халкидики

Плажа Маратиас с преобладаващи борови гори около него на полуостров Ситония – част от Халкидики

halkidiki pochivka v garcia plaj maratias

Един от плажовете на Халкидики- опиняваща комбинация от златист мек пясък и кристално море

pochivka v garcia na halkidiki plaj

Отпуснете се на един от най-красивите плажове на полуострова 

halkidiki plaj