Пътешествия

Почивка в Гърция на Халкидики

halkidiki gurciq

pochivka na halkidiki garciq

С настъпването на пролетта и идващите възможности за отпуска идва и нашето предложение за почивка в Гърция на остров Халкидики. Полуостровът ще ви впечатли с бисерните си води и приятно морско време. Ще бъдете стъписани от гледката на синьо-зелените брегове обсипани с мек и ситен златист пясък. Морският курорт ще задоволи дори най-изискания вкус към изживявания. Съчетава в себе си луксозни хотелски комплекси, както и малки вили в битов стил. Непрекъснатите забавления и нощен живот никога не спират и са във всякакъв стил.

Халкидики (на английски Halkidiki, Chalkidiki, на гръцки Χαλκιδική) е полуостров в Гърция на брега на Егейско море. Има формата на тризъбец. Трите „ръкава“ на Халкидики са Касандра, Ситония и Атос (Атон). Полуостровът е вдаден в Егейско море между Орфанския и Солунския залив. В близост се намира Солун.

Почивка в Гърция на Халкидики – живописно настроение, красота и спокойствие

halkidiki gurciq

Отивайки на почивка в Гърция на Халкидики, имайте предвид, че там климата е типично гръцки с дълги слънчеви дни нормално за периода от месец май до септември. Температурите са около 20 градуа през май, но бързо се покачват до 30 градуса през юли и август. Времето се задържа топло и приятно и през септември, когато температурите са около 23 градуса. Прекрасната природа и възможността за посещение на много културни и исторически забележителности превръщат полуострова в желана дестинация. Столицата на Халкидики е град Полигирос. Населението е средно 80 000 души.

На почивка в Гърция сред полуостровите Касандра, Ситония и Атос – три вълнуващи ръкава

halkidiki gurciq

Полуостров Касандра е най-западният от трите ръкава на Халкидики. Там се намира прочутата Петралонска пещера. Находки в пещерата Петралона свидетелстват за живот на полуострова още от преди 700 000 години. Тя е най-посещаваната пещера в Гърция, поради факта, че тук са открити най-старите останки от живот по тези земи.  Дължината и е около два километра и надморска височина 300 метра. Намира се във варовиковия хълм Кацика (642 m) на Халкидическия полуостров, до село Петралона. Там са открити фосили на различни видове животни — лъвове, хиени, мечки, пантери, слонове, носорози, бизони, елени и други, както и 25 вида птици, 16 вида гризачи и 17 вида прилепи.

В пещерата Петралона – огнището, където е намерен петралонският архантроп

Kasandra halkidiki

Ситония, Халкидики

sitoniq halkidiki

Следващият полуостров е Ситония. Той е по-див. Получен е в резултат на свързването на малки рибни селища разположени в борови гори. Там можете да се насладите на невероятни пейзажи и красоти част от по-дива природа. Ще срещнете два уединени залива, които обкръжават полуострова – Сингитският залив на запад и Торонийският залив от изток. В централната част на полуострова се намира планината Итамос или Драгунтелис. В средната част на Ситония, близо до село Неос Мармарас, се намира известният курорт Порто Карас. Ландшафтът е покрит с гори, пасища и планини.

Атон, Халкидики

aton halkidiki gurciq

Атон е най-източният полуостров на Халкидики. Тази малка монашеска република е строго забранена за посещение от туристи. Можете да я видите само с разходка с лодка около бреговете на Атон. Този полуостров е сред  най-свещенните и религиозни места в света. Наречен е още Света гора и на него се намират към  20 манастира, всеки от които има самостоятелно управление. Основите на Атон са положени през 963 година, след като монах Анастасий построява великолепната  обител Велика Лавра. И до наши дни храмът е най-голям измежду всичките такива. Тук е абсолютно забранено да идват жени, дори по стените никъде няма изрисувани женски лица. Като най-забележителни обители в Света гора се открояват  Ватопедският, Хилендарският и Зографският, които са с висока стойност за историческата наука.

Атонски манастир на ръкав Атон

halkidiki gurciq

Зографски манастир на ръкав Атон 

halkidiki gurciq

Лесновски манастир на ръкав Атон

halkidiki gurciq

Фестивали на Халкидики

halkidiki gurciq

На Полуострова се провеждат и няколко фестивала. Част от тях е кулинарният фестивал на Сани Резорт. Превърнал се е в ежегоден гастрономически празник, в който участват готвачи от цял свят. Всяка година се присъединяват звездни готвачи, които се обединяват, за да създадат съвременни ястия, които удивяват публиката и носят наслада от вкусове. В периода от 10 дни, вкойто се провежда, гостите ще имат възможността дори да дегустират вино. Тази година за девета поредна година Сани възнамерява да превърне този фестивал в световно известен.

В продължение на 23 години Сани си постави за цел да превърне фестивала на изкуствата в мост между различните култури, туризма и изкуствата и да отвори комуникацията между народите. Има един език, на които всички говорим и това е езика на изкуствата. Именно, чрез него Сани ще привлече туристи от цял свят. Ще присъстват известни артисти, които ще покажат различни иновации. Посещавайки го ще видите най-интересните творения от цял свят. През 2014 Сани направиха крачка напред като разшириха обхвата на фестивала, включвайки сценични изкуства като модерни танци, музика, театър.

Най-красивите плажове на Халкидики

plajove na halkidiki gurciq

Плажа Маратиас с преобладаващи борови гори около него на полуостров Ситония – част от Халкидики.

plajove na halkidiki

Един от най-красивите плажове на Халкидики – опиняваща комбинация от златист мек пясък и кристално море.

halkidiki gurciq

Отпуснете се на един от най-красивите плажове на полуострова.

halkidiki plajove