Представяме ви вкусна рецепта за мъфини с моркови. Резултатът, който се получава са малки, сочни, пухкави хапки с тропически вкус на кокос и портокалова глазура с крема сирене. Ммм, вече нямате търпение да ги опитате, нали? Изненадайте всички с оригинална рецепта за мъфини с моркови.
Рецепта за мъфини с моркови
Направете си интересен десерт със свеж вкус на цитрус. Всички почитатели на нестандартната торта от моркови, направо ще се влюбят в него. Портокаловата глазура с крема сирене се съчетава перфектно с пикантния вкус на блата, като добавя жизненост и сладък плодов аромат. Тази рецепта за мъфини с моркови е подходяща за всеки пролетен или Великденски празник. За да си приготвите 12 броя малки кексчета, ще ви трябват следните продукти:
За мъфините с моркови и кокос:
1 1/4 чаша брашно
3/4 чаша захар
1 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. сол
2 броя яйца
1/2 чаша олио
1/2 чаша сметана
1 ч.л. ванилия
1 чаша сладки кокосови стърготини
1 1/4 чаша обелени и настъргани моркови ( около 3 броя)
За глазурата с портокал и крема сирене:
120 гр. сметана на стайна температура
2 с.л. масло на стайна температура
1 ч.л. настъргана портокалова кора (плюс още малко за поръсване върху глазурата)
2 с.л. фреш от портокал
2 1/2 чаши пудра захар
Начин на приготвяне на мъфини с моркови
Включете фурната да загрява на 220 градуса. Вземете формичките за мъфини и постелете хартия във всяка от тях. Смесете в купа брашното, захарта, содата, бакпулвера, канелата, индийското орехче и солта. В друга купа разбийте яйцата. Бавно прибавете към тях олиото, ванилията и сметаната. Разбъркайте и изсипете в купата със сухите съставки. Добавете кокосовите стърготини и настърганите моркови. Разбъркайте добре получената смес. С помощта на лъжица напълнете с нея хартиените формички, като внимавате да оставите 1/3 от тях празна. Печете във фурната за около 15-17 минути. Проверете центъра дали е суров, като пъхнете клечка за зъби вътре. Ако по нея остане тесто, значи още не са изпечени добре. Извадете готовите кексчета да се охладят. През това време направете глазурата, като смесите в купа маслото и сметаната. Разбийте с миксер за минута, след това прибавете портокаловата кора, сокът и пудрата захар. Разбъркайте добре, докато се получи гладка смес. Изсипете глазурата в пош и декорирайте отгоре малките кексчета. Поръсете с портокалови корички за разкош. Съхранявайте готовите сладкиши в затворена кутия, за да се запазят сочни и меки. Ако до сега не сте правили нещо подобно, тази рецепта за мъфини с моркови е идеална за начало. Лесна и вкусна, без никаква опасност да сбъркате.