Рецепти

Торти – изкусителни рецепти за всеки повод

torti

torti

Торти – 3 изкусителни рецепти за всеки повод. Правенето на торти – били то детски торти  или торти за рожден ден – вече отдавна не е привилегия само на сладкарите. Съвременните домакини разполагат с всичко необходимо – готови крем за торти, блатове за торта и украси за торти – директно от магазина, както и интернет – за вдъхновение. С тяхна помощ всяка жена може да направи домашна торта само за 15-20 минути. Разбира се, елементът на лично отношение и специално внимание в този случай ще присъства, но не толкова, както при приготвянето на цялата рецепта за торта – от изпичането на блатовете до бъркането на кремове за торта. Това в никакъв случай не означава, че задачата е толкова рискована, че да постави под съмнение крайния резултат, защото има и такива рецепти за торти, които са модерни и изискани, а тортата с подобна визия ще изглежда много по-впечатляващо и персонално, отколкото купената от магазина. Не става дума за френска селска торта, палачинкова торта, морковена торта, бисквитена торта с маскарпоне, солена торта, медена торта, торта с кроасани или за орехова торта, а за нещо много по-впечатляващо, което за ваша радост може да бъде направено по-лесно, отколкото предполагате. Ето и нашите предложения:

Торти – изкусителни рецепти за всеки повод

Шведска торта с бадеми и карамел

torti

Ако искате да направите специална торта за мъж, първо съобразете, че външността на празничните торти за мъже няма нищо общо с детските торти за рождени дни. В този случай не са необходими ярките украси за торти и впечатляващата визия, а са ключови вкусът и начинът на поднасяне. Ето как да направите една лесна торта с филирани бадеми и вкус на карамел, от която излизат около 10 парчета.

Необходими продукти за тортата:

За блата:

100 гр.  солено краве масло (ако използвате безсолно, добавете 1/8 чаена лъжичка сол към тестото)
2 яйца
2/3 чаша (140гр) захар на кристали
1/4 чаена лъжица ванилия на прах (или 1 ч.л. ванилов екстракт)
3/4 чаша + 1 1/2 супена лъжица (120 гр.) брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
3 супени лъжици + 1 чаена лъжица (50 мл) прясно мляко

За топинга:
100 гр. солено краве масло (ако използвате безсолно, добавете 1/8 чаена лъжичка сол към топинга)
1/3 чаша + 1 супена лъжица (90 грама) захар на кристали
2 супени лъжици брашно
2 супени лъжици прясно мляко
100 гр. (около 1 чаена чаша) филирани бадеми

Инструкции за приготвяне на тортата:

torti

1. Загрейте фурната до 175 ° С.
2. Подмажете формата за блатове с размер 23-24 см с подвижно дъно. Поръсете отгоре с галета или брашно, като се уверите, че можете да покриете и страните на формата, а не само дъното й.
3. Разтопете маслото и оставете да се охлади.
4. Разбийте яйцата, захарта и ванилията, докато получите много светла на цвят и текстура консистенция, за около 2-3 минути.
5. Смесете брашното и бакпулвера в малка купа. Внимателно разбъркайте брашнената смес в сместа на яйцата. Добавете разтопеното масло и млякото и разбъркайте много внимателно, докато полученото тесто стане гладко.
6. Изсипете тестото в подготвената тава и изгладете върха му отгоре с помощта на шпатула.
7. Печете за 20-25 минути. Докато тортата се пече, подгответе топинга.

За топинга:

1. Поставете маслото, захарта, брашното, млякото и бадемите в тенджера и разбърквайте, докато всичко се разтопи. Сместа трябва да стане на балончета и да стане малко по-гъста, което трябва да отнеме около 2-3 минути. Уверете се, я че разбърквате непрекъснато. Отстранете от огъня при готовност.
2. Когато тортата е изпечена я извадете от фурната и намажете равномерно топинга отгоре й.
3. Поставете тортата обратно във фурната, по средата / на най-горната позиция на решетката и печете в продължение на още 15-17 минути или докато отгоре стане златиста.
4. Нека тортата се охлади в своята формичка в продължение на 10 минути преди да плъзнете нож около ръба й и да премахнете обръча на страните. Оставете да изстине до стайна температура. Тази торта е невероятна и сервирана самостоятелно, но с лъжичка ванилов сладолед става дори още по-вкусна…

Омбре торта за детски рожден ден

torti

Всички торти за детски рожден ден са от изключителна важност за малчуганите. Именно подаръците и впечатляващата торта за рожден ден са основните фактори за един хубав и запомнящ се празник. И макар ролята на майката в този случай да е от ключово значение, тя може да събере искрени аплодисменти от всички поканени на тържеството, ако направи сама ето такава омбре ванилова торта за рожден ден на шест слоя с цветни захарни пръчици в блатовете.

Необходими продукти:

За блатовете:

100 гр. меко краве масло

400 гр. захар
250 мл прясно мляко
1/2 чаена лъжица екстракт от ванилия
500 гр. брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
Щипка сол
2 големи белтъка
100 гр. цветни захарни пръчици

За крема:

4 големи белтъка
200 гр. захар
250 гр. меко, но охладено краве масло
1 ч.л. екстракт от ванилия

Начин на приготвяне:

torti

Загрейте фурната до 175 ° С.
Намажете с масло и отгоре поръсете с брашно дъната на две кръгли тави с диаметър 12-15 сантиметра. Заделете ги настрана.
Разбийте маслото и захарта, докато получите бледа и кремообразна смес, за около 3-4 минути. Добавете млякото и ванилията и разбъркайте, докато консистенцията стане гладка. Заделете на страна.
Смесете брашното, бакпулвера и солта в друга купа, след това ги пресипете към мокрите съставки. Добавете белтъка и разбъркайте до получаване на гладка смес. Прибавете и захарните пръчици.
Разделете тестото по равно в двете тави и печете за около 30-35 минути. Оставете блатовете да изстинат в извадените от фурната тави.

Поставете яйчените белтъци и захарта в чиста и огнеупорна купа на водна баня. Разбърквайте често за предотвратяване на пресичане. Сместа трябва да е топла около 65 ° С. Ако не разполагате с термометър, просто натрийте малко смес между пръстите си. Ако захарта е разтопена и сместа е гореща на допир, значи е добре. Отстранете от огъня и разбийте с миксер, докато получите бяла, пухкава и страхотна меренге глазура. Тази стъпка може да отнеме няколко минути. Когато купата стане хладна на допир, започнете да добавяте в нея маслото, много бавно. Не се притеснявайте, ако сместа изглежда като пресечена и твърде течна, защото това лесно може да се промени. Ако масления крем е твърде студен, просто поставете купата на водна баня в продължение на няколко секунди и разбийте сместа отново. Ако стане прекалено горещ, просто го сложете в хладилника за няколко минути и след това разбийте с миксер за кратко. Добавете ванилията и разбъркайте, докато сместа стане гладка. Оставете глазурата бяла за сега.

Когато блатовете са напълно готини, ги нарежете хоризонтално по на три, така че да имате шест слоя за тортата. Сложете първия слой на стойка за торта и намажете слой маслен крем върху него. Продължавайте да правите това, докато използвате всички блатове за тортата. Нанесете тънък слой от бял маслен крем около всички краища на тортата и го згладете. Сложете тортата в хладилника, докато оцветите останалата част от масления крем.
Разделете оставащия маслен крем в три купи и сложете към него цвят глазура в предпочитаните от детето цветове – в случая са използвани розово, ментово зелено и светло тюркоазено. Слагайте определен цвят глазура на тортата самостоятелно, като се стараете да поставяте добър слой от всеки цвят. Започнете с долната част на тортата и внимателно преливайте нагоре. Поръсете с допълнителни захарни конфети на върха.

Бадемова торта без глутен с шоколадова глазура

torti

Ако намирате направата на домашни торти за всеки по-малък повод за уместна и знаете, че един шоколадов крем за торти би се харесал на всички, то тогава винаги може да разчитате на тази лесна торта, която е подходящ десерт за хората, които се хранят без глутен. Имайте в предвид, че при печенето има вероятност целият блат за торта да потъне в средата, но това лесно ще се замаскира с глазурата. А ако до сега не сте опитвали комбинацията от шоколадов крем за торта и солен карамел, това е идеалната възможност да й се възхитите. По желание може да замените ванилията с кардамон, канела или кора от цитруси.

Необходими продукти за 8 порции:

За блата:

1 1/2 чаша (175 грама) бадемово брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/8 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжица ванилия на прах или 1 чаена лъжичка ванилова захар
4 големи яйца, разделени на жълтъци и белтъци
1 чаена лъжичка бял оцет или лимонов сок
1/2 чаша (110 гр) захар на кристали, разделени на две по 1/4 чаша (55 г)

За соления карамел:

1/ 3 чаша (75 мл) сметана
1/2 чаша (110 гр.) захар накристали
55 гр. студено краве масло, нарязано на кубчета
1/4 ч.л. морска сол на люспи

За шоколадовата глазура:

125 грама меко краве масло
1/3 чаша (50 грама) пудра захар (уверете се, че е без глутен)
2 супени лъжици какао на прах
50 грама тъмен шоколад (70%),  разтопен и охладен
1 чаена лъжичка Cointreau, по желание

Начин на приготвяне:

torti

Направете тортата:

1. Загрейте фурната до 175 ° С. Намажете форма за торти с подвижно дъно с диаметър 17-20 и сложете кръгло парче хартия за печене на дъното.
2. В голяма купа, леко разбийте жълтъците заедно с 1/4 чаша захар. В друга купа смесете бадемовото брашно, бакпулвера, солта и ванилията. Добавете бадемовата смес към жълтъците и разбъркайте добре, за да се съчетаят хомогенно.
3. В голяма, чиста и суха (за предпочитане от неръждаема стомана) купа, разбийте белтъците, докато се появят мехурчета. Добавете към тях оцет или лимонов сок и поръсете с останалата 1/4 чаша захар. Разбийте до получаване на форма с меки върхове.
4. С помощта на шпатула, внимателно прибавете на части яйчено-белтъчната смес към бадемовата смес. Разбъркайте, докато станат добре комбинирани.
5. Изсипете тестото в подготвената тава и печете в продължение на 35-38 минути. Оставете да изстине в тавата, след това прокарайте върха на нож около ръбовете и освободете блата от страните на тигана. Преместете блата върху красив поднос или стойка за торта.

torti

Направете соления карамел:

1. Внимателно загрейте сметаната в малка тенджера. Заделете настрана.
2. Сложете захарта в друга тенджера и загрейте на средно висока температура, докато захарта започне да се топи около ръбовете. Внимателно разбърквайте захарта с топлоизолираща лъжица, докато цялата захар се разтопи.
3. Добавете маслото, парче по парче и разбърквайте, докато се разтопи. Внимателно добавете топлата сметана малко по малко и разбърквайте, докато сместа стане гладка. Прибавете и солта.
4. Изсипете карамела в чист буркан и оставете да се охлади до стайна температура, а след това го съхранявайте в хладилник, когато не го използвате.

torti

Направете глазурата:

1. Разбийте маслото и пудрата захар, докато получите светла и пухкава смес. Добавете какаото на прах и отново разбийте, докато консистенцията стане гладка.
2. Добавете разтопения шоколад и бъркайте, докато получите гладка и еднородна смес. По желание добавете ликьор Cointreau, ванилия, кардамон, канела или кора от цитруси.
3. Нанесете слой от получената глазура върху тортата. Поръсете с малко солен карамел отгоре.

Добър апетит!

източник:callmecupcake.se