паник атаки

Паник атаки – какво представляват, какви са симптомите, колко продължават, опасни ли са, какво ги причинява, как да се спрат и как да бъдат лекувани?

Какво е паник атака? Паник атаките представляват рязък прилив на силен страх или дискомфорт, който достига своя връх само за минути, като през това време се появяват различни психологически и физически симптоми. Симптоми на паник атаки: физическите включват задух, бърза сърдечна честота, треперене, изпотяване, прилив на горещи вълни, гадене, коремни болки, болки в гърдите, скованост, главоболие и изтръпване на крайниците. Освен тези има и психологични, характерни за паник атаки симптоми като усещане за предстояща гибел и страх от смъртта,  страх от загуба на контрол или полудяване както и усещане да се откъсваш от себе си или от обкръжението си или да наблюдаваш себе си извън тялото си. Всеки, който е имал паник атака знае, че това може да бъде едно едновременно ужасяващо и изтощително преживяване.

Пристъпите на паника причиняват различни тревожни симптоми, които могат да бъдат ужасяващи за индивида, преживял атаката. Някои хора бъркат паническите атаки със сърдечни пристъпи и мнозина дори вярват, че умират. Други усещат смесица от чувство за самосъмнение и неизбежна гибел. Някои могат да намерят изпитаните от тях паник атака симптоми за изключително смущаващи и да изберат да се въздържат да разказват за тях пред своите приятели, семейство или някой специалист по психично здраве.

Причини за появата на паник атаки. Ако сте склонни да изпитвате негативни емоции и сте чувствителни към тревожност, може да сте изложени на риск от появата на панически атаки и паническо разстройство. Смята се, че генетиката играе роля в податливостта към паническо разстройство, въпреки че точните гени, генни продукти или функции, които са замесени, не са известни. Хората с родител или родители с диагноза тревожност, депресия или биполярно разстройство също се смятат за група с по-висок риск от развитие на паническо разстройство.

Паническо разстройство е диагноза, поставена на хора, които изпитват повтарящи се неочаквани атаки на паника. За получаването на такава диагноза, паническите атаки трябва да бъдат неочаквани и по време на атаката трябва да се появят четири или повече от споменатите симптоми на паник атаки. За панически атаки, които се очакват във връзка с някаква фобия, тревожност или друго психично разстройство също трябва да се появят четири или повече симптоми. Продължителността варира между отделните индивиди, но обикновено атаките на паника достигат своя пик в рамките на 10 минути или по-малко и след това симптомите започват да отшумяват. Пристъпите на паника рядко продължават повече от час, а повечето траят от 20 до 30 минути.

Вредна ли са пристъпите на паник атаки? Според направеното проучване, публикувано в „Psychology Medicine1“, хората, които страдат от панически атаки и паническо разстройство, могат да бъдат изложени на по-висок риск от сърдечен удар и сърдечни заболявания по-късно през живота си. Докато връзката между паническото разстройство и сърдечните заболявания остава спорна, проучването установи, че в сравнение с индивиди без паническо разстройство, при страдащите от него има до 36% по-висок риск от сърдечен удар и до 47% по-висок риск от сърдечни заболявания. Успокоително за мнозина е твърдението, че макар паник атаките да причиняват различни физически проблеми и много хора да съобщават, че усещат, че им предстои да умрат по време на това неприятно преживяване, не може да се умре от паник атака.

Как да спрем паник атака? Въпреки, че може да мислите, че няма какво да направите, освен да го изчакате неприятното усещане да премине има някои техники, които можете да практикувате, за да намалите тежестта на изпитаните симптоми на паник атака и да разсеете ума си.  Ето как може да спрете паническата атака:

  • Подгответе си план.

Без значение какъв е, най-важното е да имате план. Можете да мислите за него като за набор от инструкции за себе си, когато почувствате паник атака. Един такъв план може да бъде да се измъкнете от настоящата си среда, да седнете на пода и да се обадите на приятел или на роднина, който може да ви помогне да отвлече вниманието ви от симптомите и да ви помогне да се успокоите. След това можете да включите следните техники.

  • Дишайте дълбоко.

Задухът е често срещан симптом на паник атаките, който може да ви накара да се почувствате  извън контрол. Първо признайте, че задухът ви е симптом на паник атака и че това е само временно състояние. След това започнете с опитите си да възстановите дишането си, като поемете дълбоко въздух за четири секунди, след това задържите за секунда ииздишате за четири секунди. Продължавайте да повтаряте, докато дишането ви стане контролирано и стабилно. Фокусирането върху броя на четири не само ще ви попречи да хипервентилирате, но също така може да помогне за спирането на други от симптомите.

  • Използвайте техники за мускулна релаксация.

В разгара на паническата атака неизбежно чувствате, че губите контрол над тялото си, но техниките за мускулна релаксация ще ви позволят да си върнете част от контрола. Прогресивната мускулна релаксация е проста, но ефективна техника, прилагана успешно при панически и тревожни разстройства. Започнете със стискане на юмруци и задържане в това положение докато броите до 10. След като стигнете до 10, отворете длани и оставете ръцете си да се отпуснат напълно. След това опитайте същата техника с краката си. Постепенно  работете нататък, стискайки тялото и отпускайки всяка мускулна група: крака, седалищни мускули, корем, гръб, ръце, ръце, рамене, шия и лице.

  • Повтаряйте си някаква мантра.

Възможно е да се почувствате малко неудобно да правите това в началото, но повтарянето на окуражаваща, положителна мантра към вас самите по време на паническа атака може да служи като механизъм за справянето с нея. Опитайте да повторите нещо толкова просто като например: „Няма да умра. Просто трябва да дишам. „или „Това е временно. Ще бъда добре.

  • Фокусирайте се върху някакъв обект.

Изберете обект, който  виждате някъде пред себе си и обърнете внимание на всичко, което забележите в този обект – от цвета и размерите му до всички шарки, които има. Фокусирайте мислите си върху това къде може да сте виждали други като него или върху нещо съвсем противоположно на обекта. Можете да направите това  наум или да говорите на глас на себе си или на някой друг.

Лечение на паник атака. Установено е, че както психотерапията, така и медикаментите са ефективни за намаляване на честотата и интензивността на паник атаките. Изборът на подходящото за паник атаки лечение ще зависи от личните предпочитания, медицинската история и тежестта на пристъпите. Форма на психотерапията, наречена когнитивна поведенческа терапия, е открита от няколко проучвания като най-ефективното лечение на панически атаки и паническо разстройство. По време на нея се работи с терапевт за тренировки за релаксация, преструктуриране на мислите и поведението, съзнанието, прави се лечение за разобличаване на причините и намаляване на стреса. Много от хората, страдащи от паник атаки, започват да забелязват намаление на пристъпите в рамките на седмици и симптомите често намаляват значително или отминават напълно в рамките на няколко месеца.

Много често се изписват при паник атаки лекарства като форма на част от лечението. Тези лекарства могат да бъдат полезни за управление на симптомите при атака на паника, както и при тревожност и депресия. Примери за лекарства, които може да бъдат предписани от лекар са:Prozac, Paxil, Pexeva, Xanax, Zoloft, Effexor и други.

 

източник:psycom.net