съновник зъб

Съновник Зъб – как се тълкува символиката на това да сънувам зъби?

Сънуването на зъб най-често включва падането, губенето, чупенето или развалянето му. Тези обезпокоителни сънища със зъби обикновено ни ужасяват поради реалността на съня. Зъбите като символ могат да предполагат вътрешни аспекти на сънуващия ги, които той не разпознавам, като най-вероятно егото му е било провокирано или предизвикано. Не бива да забравяме, че нашите зъби могат да бъдат видими от хората (обществото) или могат да бъдат скрити в устата (при речта). Разчитането на сънуван зъб като символ има своите предизвикателства, отнема време, за да се разграничи дали дилемата е вътрешна или външна, или е скрита дълбоко в нашето подсъзнание.

В гръцката култура се смята, че зъбите в съня предполагат болест и смърт. Китайците вярват, че когато се сънуват зъби по негативен начин, това представлява речта на сънуващия.

Ето кои са най-често срещаните ситуации със сънуване на зъб, които са описани в нашите съновници:

съновник зъб

Сънуване на вадене на зъб

Кой ти вади зъба? В каква посока се движат зъбите ти? Зъбите излязоха ли? Кой е около теб? Как се почувства? След като получиш отговори на всички тези въпроси, можеш правилно да разтълкуваш този сън с изваждане на зъб. Ако дърпаш собствените си зъби, това може да е свързано с речта и начина, по който се справяш с живота си. Може да държиш нещо вътрешно в себе си, което да ти причинява страдание. Ако друг ти дърпа зъбите, това може да означава, че някой се опитва да извлече нещо от теб, което ти е ценно. Непознат човек, който дърпа зъбите ти, предполага повече вътрешен проблем, който не можеш да видиш в себе си. Ако разпознаеш човека, който ти вади зъб насън, тогава това може да има нещо общо с него в реалния ти живот.

Сънуване на проблеми със зъбите

Сънищата с болни, развалени зъби могат да символизират тревогите и страховете, които потискаме дълбоко в нас. Начинът, по който се чувстваме отвътре сега може да се види от другите отвън. Загниването показва на другите и на самите нас упадъка, влошаването и дегенерацията на нашия образ. Това, което може да се случи в реалния ни живот оказва влияние върху смисъла на този сън. Ако се чувстваме нездравословно, лошо приети или дори несигурно около другите, сънуването на гниещи зъби изглежда съответстващо. Това също предполага страх от стареене или неправилна хигиена. Сънуването на собственото лице, което гледа директно в огледалото  е свързано с потиснатия архетип на сянката, който е бил игнориран и сега се показва.

Сънуване на счупен зъб

Сънуването на счупен зъб е знак, че сънуващия дълбоко в себе си се чувства съсипан в някакъв аспект и това става видно. Сън със счупен зъб може да бъде провокиран от репресирана несигурност, която трябва да бъде разгледана. Има важно послание в този сън, което иска от нас да погледнем навътре в себе си, за да направим някакво подобрение или да поправим някаква нанесена ни щета.

Ако някой ти счупи зъбите, това може да се отнесе до някой, който се опитва да съсипе личния ти образ. Невъзможността да разпознаеш човека предполага саморазрушително поведение и внимание към това това, което казваш.

Сънуване на падащ зъб

Падането на зъб в съня може да бъде вътрешно отражение на това как се чувстваме в момента. Падащият зъб насън предполага вътрешна липса на подкрепа и е възможно да отразява проблеми с овладяването на нещата или на нещо, в което някога сме били силни. Тези сънища могат да се отнасят до всички тревоги и страхове, които имаме на работното си място или в личните си отношения. Мястото и хората около нас ще ни дадат индикация за какво да се погрижим.  Сънят е метафоричен за това как се чувстваме.

Сънуване на разпадащи се зъби

Ронещите се зъби в съня могат да отразяват страховете ни от остаряване или чувствата на вътрешен срив. Като сграда, която някога е била голяма и силна, а сега е детонирала и просто развалина. Това може да бъде само егото, което ни говори и трябва да променим начина, по който мислим, за да се измъкнем от тази ситуация. Нещата в живота се променят, както и ние. Ако чувстваме, че се разпадаме отвътре, това подсказва за някои вътрешни емоции, които не можем да преодолеем в момента.

Сънуване на загубен зъб

Загубеният насън зъб се усеща притеснително като липсващо парче от пъзел, който не се подрежда напълно вътре в нас. Разбирането на това какво означава загубеният зъб в съня може да ни подскаже вътрешното ни самоотразяване. Установяването на загубен зъб пред огледалото посочва какво се отразява върху нас. Мястото може да подсказва откъде произтича проблемът.

Сънуване на изкуствен зъб

Фалшивите зъби в съня могат да означават вътрешен проблем, който се вижда от другите. Дали не казваме истината? Дали не се чувстваме фалшиво около другите, докато говорим? Дали не сме верни на себе си? Дали не нарушаваме правилата? Дали не казваме или не правим неща, които биха наранили някого на по-късен етап? Дали не разпространяваме лъжи? Дали не се страхуваме, че ще бъдем заменени от някой друг? Добре е да се замислим какво означават изкуствените зъби, които сънуваме.

Изплюване на зъби насън

Сънищата от този вид са доста често срещани и са много ярки. Този сън може да се върти около нашия собствен образ. Какво може да изпадане от нас, което някога в миналото ни е било сигурно? Защо се случва това сега? Беше ли неочаквано? Може ли това да е свързано с нашата работа или с връзката ни? С кого сме в момента, в който зъбите ни падат насън? Всички тези въпроси ще ни помогнат да сглобим целия пъзел.

Сънуване на зъби и смърт

Има много случаи на странни обединения между сънуването на зъби и смъртта. Някои смятат, че загубата на зъб насън вещае смърт на някой близък до тях човек. Зъбите в съня могат да бъдат преведени по много различни начини, затова не трябва да се прибързва със заключенията.