kogato deteto ne moje da zaspi

Почти всички майки са попадали в ситуация, когато детето не може да заспи през цялата нощ, въпреки многобройните опити. Обичливата част от сърцето ви знае, че този случай изисква позитивно родителско отношение, но изтощената част  от сърцето ви, тотално иска да се предаде. Какво да направят родителите при такъв проблем, които нарушава съня на всички в дома?

Когато детето не може да заспи може да му помогнете по няколко начина

По начало, детското безсъние може да бъде предотвратено още от самото начало, но трябва да разберете как навиците на мъника могат да спомогнат за справяне с безсънната нощ. При нужда може да можете да образувате различни вътрешни правила или да промените ежедневните занимания в къщи непосредствено преди сън. В случай, че това продължава прекалено дълго без ясни за вас причини, потърсете лекарска консултация. Ако времето минава, а малчуганът не заспива и изведнъж установите, че половината от нощта ви е преминала в будуване, има няколко начина, с които да опитате да успокоите и подканите към сън малкия си инсомниак.

Изключете всички електронни устройства

Електрониките пречат на естествените цикли на съня, така че се уверете, че детето ви е изключило телевизора, телефона, видео-игрите и таблета си най-малко 4 часа преди да стане време за сън.

Спазвайте режим

Независимо какво се случва в семейството ви или кой ден от седмицата е се опитвайте да се придържате към режим относно времето за събуждане и заспиване на малчугана.

Правете успокояващи неща преди сън

30 минути преди времето за сън поставете детето в леглото му и си поговорете с него. Накарайте го да сподели нещата, които го вълнуват и разсейте всякакви тревоги. Кажете му нещо мило, прочетете му приказка или му изпейте песничка за лека нощ. Накарайте го да се почувства обичано, защитено и спокойно.

Напълнете ваната

Топлата вана причинява промяна в телесната температура, която може да даде сигнал на тялото на детето ви, че е време за сън.

Опитайте с релаксираща техника

Може да седнете до детето и да вдишвате и издишвате дълбоко заедно с него. Помолете го бавно да свива, а след това да отпуска индивидуалните мускули на тялото си. В повечето случаи този трик помага.

Йога разтягане

Позицията „Крака високо на стената“ е инверсия, която дава сигнали на централната нервна система, за да се успокои. Покажете на малчугана как да я изпълни правилно и му помогнете да се успокои и да заспи по-лесно.

Направете обстановката в стаята подходяща за спокоен сън

Уверете се че светлината, която влиза в детската стая не дразни очите. Повечето деца предпочитат да спят на светло, но източникът на тази светлина трябва да бъде малка нощна лампа или да идва от коридора пред стаята. Добре е и температурата в помещението да бъде между 20 и 25 градуса. Стаята трябва да се проветрява поне два пъти дневно.