Домашен лекар

Домашни рецепти против кашлица

domashni recepti protiv kashlica

domashni recepti protiv kashlica

С тези домашни рецепти против кашлица ще се сбогувате с неприятното усещане, че сте единствения човек, който нарушава тишината в зала по време на някакво събития. Или човекът, от който всеки предпазва ястието си в ресторант. Но най-вече, ще се чувствате физически по-добре и ще дишате по-спокойно.

Домашни рецепти против кашлица

domashni recepti protiv kashlica

Приготвили сме ви няколко домашни рецепти против кашлица, с които ще се избавите от мъчителните спазми в дробовете, които често ни сполетяват през зимния сезон. Има два вида кашлица – суха и влажна (тази, която кара дробовете да вадят секрети). Втората не трябва да бъда потискана, защото натрупаните секрети, трябва да се освободят, за да се върне нормалното и спокойно дишане. Начините за лекуване са основно насочени към домашни рецепти, които ще направят по-лесно отхрачването.

Домашни рецепти против кашлица с натурални съставки

domashni recepti protiv kashlica

Няколко домашни рецепти против кашлица:

1. Не отбягвайте меда върху кухненския плот. Той е един от най-ефективните методи за лечение на влажна кашлица. Съдържа ензим, произведен от пчелите, който има способността да успокоява раздразнените лигавици. Има антибактериално действие, което може да убие бактериите, причинили кашлицата. Хапвайте по една лъжица мед през няколко часа.

2. Гаргара със солена вода. Имате нужда от една супена лъжица сол и осем лъжици топла вода. Разбъркайте добре, докато солта се разтвори напълно. Правете си гаргара по около 15-20 секунди през равни периоди от време, няколко пъти на ден.

3. Пийте чай от мащерка. Антимикробното й действие е известно от векове. По време на чумата в Европа, хората палели купчини с мащерка, за да изгорят причинителите на чумата. В наши дни, хората я използват за средство, с което да отпуснат мускулите на трахеята и да успокоят дробовете. Резултатът е значително по-малко кашлица и по-спокойно дишане. За по-добър ефект, използвайте мед.

4. Смесете щипка черен пипер с една супена лъжица мед. Въпреки, че черната подправка е най-известна в кулинарния свят, оказва се, че има и добро приложение и като лек против кашлица. За много хора тя не е любима съставка в ястията, но в името на здравето, сме сигурни, че ще се жертвате. Тя има свойството да спомага отхрачването на натрупания секрет.