Храни

Пащърнак – ползи и рецепти

185views

pashturnak

Пащърнак или Pastinaca sativa често е определян като “бял морков” заради невероятната си прилика с оранжевия зеленчук. Причината за сходният им външен вид вероятно се крие в това, че и двата кореноплодни произхождат от едно и също семейство, както също и целината, магданоза, и копъра.

В исторически план пащърнакът е бил култивиран от древни цивилизации като гърците и римляните. Обикновено се засажда преди зимния сезон, защото това е времето, когато произвежда своя уникален и сладък вкус. Той е сред любимите разсади на градинарите, които предпочитат да отглеждат култури с кратък период на растеж.

Според последни проучвания, редовната консумация на пащърнак има особени ползи за здравето. Най-важните, които трябва да се отбележат са следните:

  • Добър източник на фибри – кореноплодният зеленчук е чудесен източник на разтворими фибри, което може да помогне да се намалят нивата на лошия холестерол и да се понижи риска от диабет. В допълнени към това, той може да съдейства за подобряване на храносмилането, като помага на храната да се движи гладко през червата, което от своя страна води до намаляване на запека и на други общи нарушения на храносмилането.
  • Управлява теглото – разтворимите фибри в пащърнака могат да помогнат на усещането за ситост за по-дълго и да се предотврати освобождаването на грелин, който е познат като хормона на глада. По същество той може да  помогне да се намали обема на храната, която се яде през целия ден, като по този начин  спомага да се запази теглото.
  • Подобрява сърдечното здраве – съдържа голямо количество калий, който действа като вазодилататор (съединение, което предпазва артериите и вените от затягане), като по този начин намалява кръвното налягане и стреса на сърцето. Съдържа също и фолиева киселина, която помага да се намалят нивата на хомоцистеин в кръвта, които са свързани със сърдечните заболявания.
  • Повишава имунитета – съдържа витамини С и Е, които могат да помогнат на тялото да се освободи от свободни радикали, които потенциално могат да причинят различни заболявания. Витамин С може също да помогне за производството на бели кръвни клетки, за да се стимулира имунната система.
  • Намалява риска от вродени дефекти – фолиевата киселина помага да се намали риска от дефекти при раждането при кърмачета. Тя също е свързана с по-ниски нива на депресия и дори може да помогне на майките с новородени деца да се справят с депресията след раждането.

Начините за приготвяне на пащърнак са същите, както при морковите. Методите, по които може да го включите в ястията си са: печене, пържене и варене. Винаги избирайте твърди малки или средни пащърнаци, защото големите са по-влакнести и трудни за готвене. Избягвайте тези с много “мустаци” и кафяви петна, тъй като те обикновено показват, че реколтата е с лошо качество.

Ако до сега не сте използвали включващи пащърнак рецепти, сега ви предоставяме възможността да опитате две, които определено ще ви допаднат.

Рецепти с пащърнак

pashturnak

Супа с пащърнак, бекон и мащерка

Кой не обича вкусните и питателни супи? Ето едно предложение за крем супа с хрупкави парченца бекон и ароматна мащерка. Подготовката на продуктите за тази питателна супа ще ви отнеме около 20 минути, а приготвянето й – около 25.

Необходими продукти за 4 порции:

3 резена бекон, нарязани на ситно
1 глава кафяв лук,  нарязан на едро
2 скилидки чесън, смачкани
1 чаена лъжичка пресни листа от мащерка
1 литър (4 чаши) зеленчуков бульон
250 мл (1 чаша) вода
1 кг пащърнак, обелен и нарязан на 2 см парчета
80 ml (1/3 чаша) готварска сметана
Пресни листа от мащерка, за сервиране
8 препечени филийки  франзела

Начин на приготвяне:

Загрейте голяма тенджера на средна температура на котлона. Добавете в нея бекона, лука, чесъна и мащерката и гответе в продължение на 5 минути или докато лукът омекне. Не забравяйте да разбърквате периодично.

Излейте водата и бульона, а след това усилете котлона и изчакайте, докато сместа заври. След като това стане намалете котлона. Добавете пащърнака и оставете да се къкри за 15 минути или докато омекне. Свалете тенджерата от огъня и оставете съдържанието й да се охлади за 10 минути.

Изсипете  половината от сместа в каната на блендера и пасирайте, докато получите гладка консистенция. Излейте я в купа. Повторете с останалата смес. Върнете цялото пасирано количество в тенджерата. Поставете на слаб огън и гответе за 2 минути.

Разпределете готовата супа в купички и изсипете отгоре сметаната. Поръсете с допълнително мащерка и овкусете с черен пипер. Сервирайте с препечен хляб.

 

pashturnak

Палачинки с пащърнак и бекон

Тази хрупкава, пикантна рецепта за палачинки е перфектното предястие за вечеря, но може да се сервира и като креативна гарнитура към основно като печено месо. Ако предпочитате вегетарианските ястия, просто пропуснете бекона от съставките й.

Необходими продукти за 8 порции:

2 резена бекон
3 средно големи броя пащърнак, обелени, почистени
1 малък корен от целина, обелен и разрязан наполовина
2 големи яйца, леко разбити
⅓ чаша нискомаслено прясно мляко

¼ чаша  пълнозърнесто брашно

2 супени лъжици нарязан пресен лук, плюс още за гарниране
1 чаена лъжичка пълнозърнеста горчица
½ чаена чаша черен пипер
¼ чаена лъжичка сол
4 супени лъжици  зехтин, разделени

6 супени лъжици  крема сирене за мазане

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 С.

Изпържете бекона в малък тиган на средно-висока степен на котлона за около 5 минути от всяка страна, докато стане хрупкав. Извадете го върху лист кухненска ролка, а след като изстине го натрошете.

Настържете парчетата пащърнак и целина. В голяма купа комбинирайте яйцата, млякото, брашното, лука, горчицата и овкусете с черен пипер и сол. Прибавете настърганите кореноплодни.

В тигана добавете 2 супени лъжици масло и го загрейте на средна температура. Пържете по 4 палачинки на партида, използвайки около ¼ чаша тесто за всяка и с помощта на шпатула ги сплесквайте и оформяйте във формата на кръг. Обръщайте ги на 2-3 минути, докато станат златисти. Готовите палачинки поставяйте върху лист хартия за печене и ги дръжте на топло във фурната.

Преди сервиране намажете всяка палачинка с крема сирене за мазане и поръсете с нарязани зелени пера лук.

Добър апетит!