Храни

Елда – ползи и рецепти за здраво тяло

elda
100views

elda

Елда или гречка се нарича тази достъпна и богата на минерали и хранителни вещества растителна храна, която придобива все по-голяма популярност у нас. Нейната родина е Индия, а най-голямо изобилие от включващи елда рецепти има в Русия. Консумирането й не натоварва излишно тялото, но дава много на организма. Естествени източник е на витамини, микроелементи и фибри. Изключително подходяща е за прием от диабетици заради ниското й съдържание на въглехидрати. Незаменимите аминокиселини аргинин и лизин, както и други киселини в състава й като ябълкова, лимонова и оксалова благоприятстват контролирането на стойностите на кръвната захар. Ниският процент мазнини и наличието на много фибри я правят добро и ефективно средство за регулиране на артериалното налягане и именно по тази причина се препоръчва и за хипертоници. Редовната консумация на елда предотвратява отлагането на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове, оптимизира се движението на телесните течности и се неутрализира една от причините за появата на целулит.

Ползи на елда

Елдата се смята за незаменим помощник на красотата, тъй като съдържащите се в нея витамини А, С, РР, P, витамини от В-групата, желязо, калций, калий, йод, фосфор, цинк и други минерали подхранват косата, ноктите и кожата. Флавоноидите в нея помагат за забавянето на процесите на стареене.

Заради съдържанието на магнезий, редовната консумация на елда спомага профилактиката на сърдечно – съдовата система, както и борбата с високия холестерол. Поради наличието на пектин и фибри в нея тя помага и на хората с нарушена перисталтика. Заради съдържащите се в нея желязо и лецитин, елдата е полезна за доброто функциониране на черния дроб и панкреаса. Пектинът в нея не натоварва храносмилателната система. Елдата може да се използва от вегетарианците като пълен заместител на месото. Регулирането на функциите на щитовидната жлеза също спада към комплексните ползи от консумацията на елдата. При ревматизъм и артрит се препоръчва брашно от елда, тъй като съдържащите се в него комплекс от витамини и антиоксиданти съдействат за овладяването на възпалителните процеси и облекчават симптоматиката на тези групи заболявания.

Елдата е особено подходяща за консумация от спортуващи хора и от такива, които следят килограмите си и държат да са в добра форма. Тя увеличава мускулната сила и издръжливостта по време на тренировки. Много жени спазват диета с елда, която нормализира обмяната на веществата и е значително добре балансирана. Тя е разработена от шведски диетолози и е много ефективна за отслабване. Съчетаването на елдата с прясно мляко при хранене е особено подходящо, защото в комбинация подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Ето как може да използвате елда за отслабване, като спазвате 7-дневния хранителен режим на популярната шведска диета:

Диета с елда

1 ден:

Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда
Обяд: 100 гр. кашкавал, салата от домати, червени чушки и лук, 1 чаша топло прясно мляко
Вечеря: 3 варени картофа, 200 гр. варено настъргано цвекло, подправено с нискомаслена сметана, 1 филийка пълнозърнест хляб

2 ден:

Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда
Обяд: 250 гр. варена риба, 2 варени картофа
Вечеря: 1 купа зелева салата, 1 варено яйце, 1 чаша топло прясно мляко

3 ден:

Закуска: 1 чаша прясно мляко, 60 гр. кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб
Обяд: 250 гр. печено пилешко месо, салата от зеленчуци по избор, 1 чаша сок от ябълки
Вечеря: 150 гр. картофено пюре, 80 гр. кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша топло прясно мляко

4 ден:

Закуска: 1 чаша сок от ябълка, 2 препечени филийки пълнозърнест хляб
Обяд: 1 купичка каша от елда, 1 малко парче варено телешко месо, 2 портокала
Вечеря: 100 гр. варен ориз, 150 гр. салата от домати, лук и олио, 1 чаша топло прясно мляко

5 ден:

Закуска: 1 чаша плодово кисело мляко, 1 портокал
Обяд: 1 пилешка пържола на скара, 100 гр. варени картофи, 1 чаша чай
Вечеря: 1 ябълка, 1 грейпфрут, 1 чаша портокалов сок

6 ден:

Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда
Обяд: 150 гр. варени картофи, 150 гр. варено телешко месо, 1 ябълка, 1 портокал
Вечеря: 100 гр. варен ориз, купа зелева салата, 1 грейпфрут

7 ден:

Закуска: 1 чаша прясно мляко, 150 гр. варен ориз
Обяд: 200 гр. варена или печена риба, 100 гр. варени картофи, 1 ябълка, 1 чаша портокалов сок
Вечеря: 1 пилешка пържола на скара, купа салата от сезонни зеленчуци, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша сок от ябълка

Ако се колебаете как се приготвя елда, не се притеснявайте. Трябват ви качествени зърна елда, вода, масло и сол. За една чаена чаша  елда ще използвате 2 чаени чаши вода. Когато водата кипне се посолява и се слагат вътре добре измитите зърна. Разбърква се и се намаля силата на котлона. Накрая, когато елдата е готова, се добавя лъжица краве или растително масло.

Макар този хранителен продукт да е нетипичен за националната ни кухня, има много вкусни и лесни за приготвяне ястия с елда. В много рецепти обикновеното бяло брашно се замества с брашно от елда, например за приготвяне на палачинки, кексове и сладки. Ето две интересни предложения, които може да изпробвате още днес:

Рецепти с елда

recepti s elda

Ето едно предложение за за съдържаща елда рецепта, в която има също така печени зеленчуци и сирене фета.  За разлика от останалите салати с елда, тази ще бъде топла.

Салата с елда

Необходими продукти за 4 порции салата от елда със зеленчуци:

2 връзки бейби моркови с различни цветове, почистени
2 червени камби,  нарязани на едро
1 глава червен лук, нарязан
2 супени лъжици  зехтин
60 мл (1/4 чаша) пресен портокалов сок
1 чаена лъжичка кимион
2 супени лъжици фино настърган пресен джинджифил
1 скилидка чесън, смачкана
1 1/2 супени лъжици мед
200 грама сурова елда, изплакната и прецедена
1 1/2 супени лъжици винен оцет
1 чаша пресен кориандър
1 чаша пресен магданоз
100 грама нискомаслена фета, натрошена
40 грама рукола
45 гр (1/4 чаша) печени бадеми,  нарязани на едро

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната с вентилатор на 180C. Подгответе си две тави и сложете на дъната им по лист хартия за печене. Разпределете подготвените зеленчуци върху тях и ги поръсете с половината от зехтина. Овкусете със сол и ги сложете във фурната да се пекат за 15 минути. В купа смесете сока, кимона, джинджифила и чесъна. Добавете 1 ч.л. мед и разбъркайте добре. Разпределете сместа върху зеленчуците и ги върнете във фурната за още 20 минути.

Междувременно нагрейте тиган с незалепващо покритие на котлона, включен на средно-висока степен. Изсипете в него елдата и бъркайте в продължение на 2 минути, докато се запържи. Оставете я да изстине за 50 минути. Сложете тенджера с вода на котлона, усилете го и след като заври прибавете вътре елдата. Намалете силата на котлона и оставете да къкри за 5 минути. Прецедете и измийте готовата елда под течаща вода, а след това я изсипете върху лист кухненска ролка, за да отстраните излишната течност.

В салатена купа разбъркайте оцета с останалите зехтин и мед. Поръсете със сол на вкус. Добавете готовата елда, подправките, фетата, руколата и изпечените зеленчуци. Разбъркайте добре и разпределете в чиниите. Преди сервиране поръсете с ядките.

recepti s elda

Кюфтета от елда и сладки картофи

Ето една чудесна алтернатива на мазните кюфтета за бургери, които са истински калорийни бомби с добавките си като кашкавал и бекон, поставени между двете части бял хляб. Насладете се спокойно на тези здравословни кюфтета от елда, които няма да нарушат вашата диета и няма да представляват опасност за здравето и фигурата ви.

Необходими продукти за 8 порции:

1-1 / 2 чаши елда

3 чаши вода
1 ч. л. морска сол
1 голяма глава лук, нарязан на ситно
4 с.л.  сусамово масло или зехтин, разделени
1 дръжка от целина, ситно нарязана
2-3 листа от къдраво зеле, фино нарязани
1 голям морков, настърган
2 големи сладки картофа, нарязани на кубчета, сварени и смачкани на пюре
¼ чаша бадемово масло, тахан или смляни бадеми
2  с.л. соев сос

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 С.

Изпържете елдата в малка тенджера за 5 минути, като разбърквате често. Излейте вътре водата, прибавете солта и усилете силата на котлона. Оставете да заври, а след това намалете котлона и сложете капака. След около 15 минути водата ще бъде абсорбирана, а елдата ще е омекнала.

Междувременно сотирайте лука в 1 с.л. мазнина на средно висока температура на котлона и когато омекне, добавете целината и морковите. Накрая сложете и къдравото зеле и гответе за още 5 минути.

Изсипете всички продукти в купа, разбъркайте добре и с намокрени ръце оформете от сместа кюфтета. Сложете ги върху тава с лист хартия за печене на дъното.

Печете по 20 минути от всяка страна, докато добият златист загар.

Поднесете самостоятелно или като бургери с рукола, зелена салата, резени домати и краставица в хлебче от пълнозърнесто брашно.

Добър апетит!

 

източници рецепти:taste.com.au

                                                                                      meghantelpner.com