Храни

Годжи бери – какво трябва да знаем?

godji beri

godji beri

Чували ли сте за годжи бери? Много хора наричат това растение и плодовете му „фонтан на младостта“. Произлиза от Китай, предимно в автономния район Нингся. Представлява широколистно, дървесно, многогодишно растение, растящо на височина от 1 до 3 метра. Ражда ярки оранжево-червени, елипсовидни плодове с размер 1-2 см в диаметър. Обикновено зреят от юли до октомври.

В Азия, по времето, когато е открито това храстовидно растение, то е било ядено от поколения наред с надеждата, че хората ще живеят по-дълго. Вярвали са в това, че е способно да ги подмлади или да забави стареенето.

С течение на времето, хората започнали да употребяват плодовете на храста с цел лечение на здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, проблеми с бъбреците, черния дроб, висока температура и проблеми с очите.

Годжи бери – какво трябва да знаем?

godji beri polzi

Как да консумирате плода?

Годжи бери може да се консумира сурово, варено или сушено (като стафиди). Използва се в направата на чайове, сокове, вина и лекарства. Добра добавка е и към сутрешната закуска. Съчетайте го със зърнени храни, овесени или други ядки, накиснати в мляко или вода. Някои домакини прибавят от плода в своите ястия с месо, заедно с останалите подправки. Съчетава се добре и с крехко свинско или пуешко месо. Съдържанието на витамин С ще улесни организма в усвояването на желязото от месото. Можете да се сдобиете с вкусния плод от големите вериги хипермаркети, където ще ги срещнете в пакетиран или насипен вид.

Ползите от плодовете на годжи бери:

Плодове му са богати на хранителни вещества и антиоксиданти (особено зеаксантин), които поддържат доброто здраве на тялото. Антиоксидантите защитават клетките от унищожение, когато са подложени на катастрофални за тях външни условия (дим, радиация и други). Редовното им консумиране може да ви донесе усещане за спокойствие, по-добри спортни резултати, по-качествен сън и загуба на тегло (ако е комбинирано с правилно хранене и движения, разбира се).

Поради съдържанието на фибри в малките плодчета, те се превръщат в добър помощник при загубата на тегло. Именно фибрите ви държат по-дълго време сити и ви предпазват от преяждане. Освен това се намалява отлагането на мазнини в организма ви.

Годжи бери плодовете са богати на витамин С и фибри. Освен това са с ниско съдържание на калории. Един добър източник на желязо и витамин А са. Една порция от около 120 грама осигурява почти 10 на сто от ежедневната нужда на организма от протеини. Въглехидратите, които се съдържат в него, го превръщат във вкусна храна, от която няма опасност да се покачи кръвната захар.

Въпреки, че няма достатъчно медицински доказателства за връзката на плода с болката при артрит, много хора споделят, че им помага. Възпалението и дискомфорта, причинени от артрит, могат да бъдат облекчени, благодарение на съдържащите се мощни антиоксиданти в плода.

Страничи ефекти от Годжи бери

Годжи бери може да помогне да понижите нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Яденето им може да ви предпази от инфаркт и инсулт. Въпреки това, плодът е възможно да взаимодейства с някои лекарства за разреждане на кръвта, както и с такива за диабет или кръвно налягане.  В някои случаи, плодът не се препоръчва. Така, че съветваме ви да се консултирате с вашия лекар, преди приемането му.