kakaovo maslo

Какаово масло употребяваме повече, отколкото предполагаме, макар и не в чистия му вид. Причината за това е тази, че какаовото масло е често срещана съставка както в козметиката, така и в храните. Това натурално и лесно-топимо масло, извлечено от какаовите зърна, е източникът на мазнини, който се използва за направата на шоколад, дори и на здравословните видове десерти. Именно то е отговорно за онова приятно копринено усещане, което остава в устата от разтопяването на кафявото блокче върху езика. Естественото какаово масло, също както и другите източници на полезни мастни киселини, които се грижат за кожата – като суровото масло от шеа или ароматното кокосово масло, е чудесно средство за нормалното изцеление на сухата и чувствителна кожа. Тъй като има мек аромат, гладка текстура и е ултра-хидратиращо, какаовото масло е много популярна съставка във всички видове козметични продукти. Използва се много често в лосионите за поддържане на кожата, в гланцовете за устни, в балсамите и в други масла, които се грижат за красотата ни.

Истинското какаово масло е напълно годно за директна консумация, което обуславя ползите му не само за външна, но и за вътрешна употреба. Какаовите зърна са високо антиоксидантна храна, тъй като съдържат значително количество полифенол и флаваноидни антиоксиданти. Някои от тези антиоксиданти остават в какаовото масло, дори след като се отделят от твърдите вещества на зърната, което означава, че маслото е полезно за подобряване на имунитета, за понижаване на възпаленията и за подобряване на здравето на сърцето – независимо от факта, че това е много наситена мазнина.

Какаовото масло е здравословна мазнина. Количеството на наситените мазнини, които съдържа, е между 57% и 64% от общото съдържание на мазнини в зависимост от конкретния вид. Суровото какаово масло, което понякога е обозначено върху опаковките като „чисто какаово масло„, не се нагрява до много високи температури по време на производствените процеси, което означава, че обикновено в него се запазват повече полезни за здравето мазнини и други съединения, които се срещат естествено в какаовите зърна.

Какаово масло – ползи за здравето и красотата

  • Бори се с признаците на стареене.

Какаовото масло съдържа съединения, наречени полифеноли, които според направените изследвания могат да помогнат за намаляване на признаците на стареене и да успокоят чувствителната кожа, страдаща от дерматит или обриви. Полифенолите са видове антиоксиданти, които стимулират здравето както вътрешно, така и когато се използват локално върху кожата.

  • Предпазва кожата от прекалено изсъхване и белене.

Какаовото масло е отличен овлажнител за кожата, който не само я хидратира отвън, но и помага да се излекува от вътрешната страна. То е чудесен източник на естествени антиоксиданти, които се намират в какаовите зърна. Наситените мазнини в него са особено полезни при изцеление на суха, напукана кожа, защото се абсорбират лесно и остават  в нея в продължение на часове.

Естествените хидратиращи продукти предизвикват много по-малко дразнене при използване от хора с чувствителна кожа, тъй като заключват влагата, но не съдържат изкуствени добавки, аромати, цветове и багрила, използвани в повечето търговски продукти. За да използвате какаово масло върху кожата си за лечение или предотвратяване на сухота и плющене, опитайте да го смесвате с други полезни продукти като етерични масла или арган, рициново масло, кокосово масло или масло от жожоба.

  • Омекотява сухите и напукани устни.

Какаовото масло е омекотяващо кожата натурално средство, което означава, че нанесено върху устните добавя върху тях защитен слой хидратация, който е полезен за блокиране на ефектите от много ниските външни температури, от увреждането от слънцето или от сухия въздух от топлината на отоплителните уреди, които могат да оставят устните сухи.

Един от най-популярните начини за използване на какаово масло е в домашните балсами за устни. То може да се използва в комбинация с етерични масла като грейпфрут, ванилия, портокалово или ментово масло за направата на ароматен и безвреден балсам, които също ще хидратира деликатната кожа.

  •  Успокоява изгаряния, обриви и инфекции.

Какаовото масло е достатъчно нежно, за да се използва като средство за естествено лечение за екзема или дерматит. То също така е натурално лекарство срещу обриви. Намазването на изгорен участък с него ще помогне на кожата да се възстанови и заздрави.

  • Повишава имунитета.

Много изследвания показват, че растителните полифеноли упражняват антиоксидантни свойства в имунната система, в борбата с възпаленията, при увреждането на ДНК и клетъчните мутации, които са основната причина за болести като сърдечно-съдови заболявания, рак и автоимунни заболявания, които могат да доведат до изтощение. Използването на какаово масло вместо рафинирани растителни масла може да намали възпалението като цяло, да помогне с хормоналния баланс и здравето на мозъка, докато работи като усилвател на имунната система.

  • Помага за лечение на ранички в устата.

Ако вътрешността на устата ви е склонна към развиване на болезнени рани или устните ви развиват повтарящи се мехури, използвайте малко какаово масло, за да ги държите овлажнени.

  • Помага за подобряване на здравето на сърцето.

Наситените мазнини от растителен произход са от полза за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Полифенолните компоненти, открити в какаовото масло, помагат за понижаване на възпалителните маркери, участващи в атеросклерозата, поради което какаото се счита за противовъзпалителна храна.  То също така спомага за метаболизма на липидите и е свързано с намален риск от  сърдечен удар.

Важно е да се отбележи, че докато какаовото масло съдържа някои полифеноли и други антиоксиданти, то не доставя толкова, колкото сухото какао на прах. Маслото и какаовият прах се произвеждат по време на вторичната обработка, оставяйки какао на прах, което е с по-високо съдържание на полифенол от какаовото масло и от твърдите мазнини.

  • Може да замести всеки крем за бръснене.

Можете да използвате какаово масло във ваната, за да хидратирате кожата си преди бръснене. То се топи лесно в топла вода и няма да задръсти канала. Използвайте количество колкото малка шепа преди бръснене, за да предотвратите порязвания с ножчето и обръснатата кожа да се усеща приятно и гладко. След душ е още едно подходящо време, за да го използвате, тъй като топлината отваря порите и помага продуктите да се абсорбират  по-добре.