Здраве

Кашлица при бебе

kashlica pri bebe

kashlica pri bebe

Обикновено всяка кашлица при бебе е обезпокоителна и може да означава различни неща, но за съжаление няма как да попитате мъничето и да получите насочващ отговор. Понякога може да бъде трудно да се определи дали е нужно да се обадите на педиатъра, за да получите съвет, да си запазите час за преглед или веднага да тръгнете към спешното отделение.

Кашлица при бебе – какво трябва да знаем

Кашлицата е естествен начин на тялото да се предпази. Тя е метод, който тялото използва за да може дихателните пътища да останат чисти – избавя гърлото от храчки, постназална секреция (назална слуз, която капе надолу по задната част на гърлото), или подадено парче храна. Има два вида кашлица, които обслужват тази цел:

 – суха кашлица – това се случва, когато бебето има настинка или алергия. Тя помага ясна постназална секреция или раздразнение от възпалено гърло.

 – влажна кашлица – това се дължи на респираторно заболяване с придружаваща бактериална инфекция. Тя причинява храчки или слуз (която съдържа белите кръвни клетки, за да се подпомогне борбата срещу микроби) която се образува в дихателните пътища на бебето.

Бебетата под 4-месечна възраст не кашлят много, така че ако го правят, значи нещата са сериозни. През зимата ужасната кашлица при бебе най-вероятно е причинена от респираторен синцитиален вирус – опасна вирусна инфекция при новородените. След навършване на една годинка, кашлиците са по-малко опасни и най-честата причина за тях е настинка.

За да ви помогнем да разберете дали кашлицата е такава, която изисква незабавна медицинска помощ, първо запазете спокойствие  за да я слушате внимателно. След това следвайте указанията по-долу.

Кога има място за тревога

Обща настинка или грип

Знаците, които показват че кашлицата е причинена от настинка включват:  запушен или течащ нос и възпалено гърло. В този случай кашлицата е суха, но в зависимост от степента на простуда, бебето може да има силна слуз и повишаване на телесната температура през нощта.

Лечение на кашлица при бебе: доверете се на формулата „много течности и почивка“. Според проучванията за деца под 6-годишна възраст не е препоръчително приемането на медикаменти за кашлица и настинка. Добре е да се придържате към естествените методи като мед ( за бебета над една година), солени капки и овлажнител на въздуха. Парацетамолът е безопасен за сваляне на температурата. За бебе под 4-месечна възраст се обадете веднага на педиатъра, ако вдигне температура.

Круп или ларинготрахеобронхит

Ако бебето ви се събужда посред нощ с лаеща кашлица и трудно вдишва. Състоянието обикновено засяга децата под 5 години и започва с обикновена настинка или хрема по-рано през деня. Крупът се причинява от вирусна инфекция. Лигавицата на трахеята се подува и затваря дихателните пътища, поради което бебето има трудности при дишане.

Лечение: първо упокойте детето, а след това обмислете коя от техниките за улесните дишането ще използвате:

 – да пуснете душа, да затворите вратата на банята и да оставите детето да диша парата;

 – да го изведете на вън, ако времето е меко, защото влажния въздух ще помогне;

 – да го оставите да диша близо до овлажнителя за въздух.

Ако до 3-4 дни крупът не отшуми се обадете на лекаря.

Пневмония

Това е вирусна или бактериална инфекция на белите дробове, предизвикана от редица условия, включително и обикновена настинка. Кашлицата е влажна и „продуктивна“, а бебето изглежда изморено.

Лечение: то зависи от причинителя – вирус или бактерия. Ако бебето вдигне температура се обадете на лекаря му. Бактериалната пневмония обикновено е по-опасна и е най-често причинена от стрептококи пневмония.

Магарешка кашлица

В повечето случай бебето няма висока температура или симптоми на настинка. Кашлицата е висока и силна. Честите спазми може да са придружени с изпъкнали очи, стърчене на езика и обезцветяване на лицето.

Лечение: Превенцията е ключът. Уверете се, че бебето ви е имунизирано, но тъй като ще стане напълно защитено след третата доза от ваксината, направете консултация с лекар.

Обадете се за помощ ако бебето:

  • кашля, ако е под 4-месечна възраст
  • има суха кашлица, свързана с настинка, което продължава повече от пет до седем дни
  • има суха или влажна кашлица с настинка и висока температура
  • има леко хриптене
  • пъшка
  • не може да диша
  • посинява
Inline
Inline