zdrave

Колко лоши са всъщност лошите ни навици за собственото ни здраве?

Хубаво е да се информирате за рисковите фактори в ежедневието, които се отразяват негативно върху здравето ви, но още по-добре би било да се стараете да ги избягвате. Макар дезинформацията да не ви оправдава, умишлено да съсипвате състоянието на организма си би било меко казано глупаво. Колкото и несериозни да изглеждат понякога някои неща има логични причини, поради които увреждат вашето здраве и единствено от вас зависи какво ще направите за него. Вижте до какво могат да доведат някои несъзнателни действия, на които не обръщате голямо внимание.

Как вредните навици влияят на нашето здраве

zdrave

Пиене на недостатъчно вода

Дехидратацията не е шега, а изпиването на 1,5 – литра вода дневно е начин да я избегнем. Това е нужно на тялото, за да се освободи от отпадъчните продукти и да транспортира хранителни вещества. Може да си набавите необходимото количество течности и от други напитки като чай, сок, кафе и други, но водата е най-доброто решение, защото няма добавена захар и калории. Симптомите за дехидратация са: сухи устни, изтощение, главоболие и тъмна урина. Непременно пийте повече вода, ако се появят.

zdrave

Гледане към слънцето

Директното наблюдаване на слънцето само за няколко секунди може да увреди зрението и дори да предизвика слепота. Има причина очите ви да реагират естествено на това силно дразнение и да изпитва неприятно усещане. Използвайте слънчеви очила със защита не само през лятото, а през цялата година в слънчевите дни.

zdrave

Заспиване с контактни лещи

Макар вероятно да се е случвало на всички, които носят контактни лещи, да забравят да ги махнат преди да си легнат, това ги излага на риск да се събудят със сухи очи. Те имат нужда да дишат и когато не мигате, лещите няма да се местят, както когато сте в будно състояние и съществува риск от инфекция.

zdrave

Консумиране на червено месо

Ако обичате сочните пържоли, значи трябва да сте доволни. Макар червеното месо често да има лоша репутация, това е незаслужено. Червеното месо и рибата са най-хранителни плътни храни, които могат да консумират. Трябва да се различават червено и преработено месо.

zdrave

Пиянство

Няколко питиета на ден са ОК, но дали е разумно да ги запазите всичките за събота вечер? Не съвсем. Жените трябва да изпиват по 50 мл твърд алкохол, 500 мл бира или 150 мл вино на ден с пауза от два дни без приема на алкохол след това през седмицата. Пиенето на големи количества наведнъж може да изложи на риск  вашето дългосрочно здраве.

zdrave

Слушане на силна музика със слушалки

Силните звуци могат да увредят слуха. Някои MP3  плейъри могат да достигнат до 100dB височина на звука, което е по-силно от шума на пневматична бормашина и доста над нивото, където шумът може да увреди слуха ви. Препоръчително е използването на шумопотискащи слушалки. Те намаляват външния шум и това може значително да повлияе на качеството на живот.

zdrave

Пиене на диетична кола

Макар да се рекламира, че съдържат нула калории, които няма да навредят на диетата ви, тези напитки съдържат аспартам, който е едно от най-лошите неща, които искате да консумирате. Проверете какви са опасностите от него и решете за себе си.

zdrave

Пропускане на закуската

Със сигурност сте чували, че това е най-важното ядене за деня. Знаете ли защо? Освен че ще ви зареди с енергия, закуската ще ви предпази от обилно похапване на обяд. Тя трябва да съдържа протеини, фибри и витамини, така че баничката не е добра опция.

zdrave

Прекаляване с кафето

Твърде многото прием на кофеин може да може да допринесе за краткосрочни странични ефекти като хиперактивност и нарушен сън.

zdrave

Консумация на храни с изтекъл срок

Няма нищо по-лошо от това да си добавите в кафето малко мляко, чийто срок на годност е изтекъл преди няколко дни. Дори и да е изкушаващо да си сипете малко и да се надявате да няма фатални последствия – не го правете. Не би било разумно да консумирате подобни храни, които могат да изложат н риск вашето здраве или да предизвикат хранително отравяне.

zdrave

Компания с пушачи

Дори и да не пушите, защото знаете колко вредно е това за вашето здраве, присъствието ви в компания на хора, които не могат да откажат цигарите ви превръща в пасивен пушач. Димът, който издишат, ви кара да вдишвате токсините от него, а това ви вреди повече, отколкото предполагате. Стойте далеч от цигарения дим.

zdrave

Чаша вино всяка вечер

Пиенето на мерло вечер след стресиращ ден е добро решение, но стига да се ограничите до 150 – 200 грама и то с почивка от два дни след това без прием на алкохол.

zdrave

Седнало положение през целия ден.

Дългото стоене в офиса пред компютъра може да бъде много опасно за вашето здраве. Понякога нямате избор и се налага часа да прекарвате 8-10 часа на стола в офиса. Освен за  шията, раменете и гърба ви, тази поза е лоша за вените на краката и контрола на теглото. Препоръчително е на всеки час да се прави 15-минутна разходка.

zdrave

Избягване на плодове и зеленчуци

Дори и да не ядете плодове, не пропускайте да включите зеленчуците в менюто си всеки ден. Те са богати на витамини, минерали, фибри и други полезни за здравето вещества.

източник:glamourmagazine.co.uk