Здраве

Пъпки по лицето – защо, как и къде се появяват

pupki po liceto

pupki po liceto

Какво показват нашите пъпки по лицето за здравето и хигиената ни.

Обикновено считаме появата на пъпки върху кожата си за едно от най-неприятните неща, които могат да съсипят деня и самочувствието ни. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и е един вид табло, което показва какво се случва отвътре. Колкото и невероятно да изглежда, пъпките не „изскачат“ случайно и могат да изпратят едно ясно и логично обяснение за появата си, свързана със здравето и хигиената. Истината е, че неприятните пъпки по лицето искат да ни кажат нещо, но дали можем да разберем какво?

Пъпки по лицето – защо, как и къде се появяват

  • 1. Менструалният ви цикъл наближава.

Наличието на гнойни пъпки по брадичката, врата и челюстта се дължи на наближаващия менструален цикъл.  Хормоните като тестостерон се колебаят през целия ви цикъл и карат жлезите да произвеждат повече масло, което в крайна сметка може да запуши порите и да доведе до появата на пъпки.

За да ги предотвратите, може да  използвате препарат за почистване на лицето със салицилова киселина една седмица предварително. Но, ако всеки месец получавате неприятни пъпки по тези места, се консултирайте с гинеколог и дерматолог.

  • 2. Нанасяте продуктите за коса твърде близо до скалпа или докосвате това място прекалено често.

Пъпките покрай линията на косата подсказват за претоварване на косата със стилизиращи продукти. Със сигурност знаете къде и как да ги нанасяте, но когато случайно докоснете линията на косата, за да стилизирате корените,  рискувате да запушите порите в тази област.

Ако се избягва прилагането на продукти в близост до челото и се уверете, че си миете ръцете, след като приложите продуктите за коса, едва ли ще имате пъпки. Когато миете лицето си, не забравяйте да изтъркате челото чак до корените на косата. Бъдете нежни и внимателни, за да не предизвикате възпаление.

  • 3. Хапвате много мазни или кисели храни.

Причината за поява на пъпки по лицето около устата е свързана с липсата на здравословен режим на хранене. Остатък от кисели храни (сос и дресинг, базирани на оцет или лимон) може да раздразни кожата ви и да доведе до възпаление, докато мазни остатъци от пържени храни (като чипс, пържени картофки и в общи линии всяка друга вкусна храна) могат физически да блокират порите. Така или иначе, резултатът е един и същ: неприятно изглеждащи пъпки около устните.

За да предотвратите появата им, използвайте почистващи кърпички за лице, с които да избършете и отстраните невидимите дразнители около устните си след ядене.

  • 4. Докосвали сте лицето си на това място със замърсени ръце или телефон.

Пъпките, появили се върху бузите, показват досег на това място с мръсен обект. Всичко, което докосне кожата в тази област за по-дълго време, пренася запушваща порите мръсотия или бактерии.

За да предотвратите това, почиствайте редовно телефона си с антибактериални мокри кърпи и използвайте хендсфри устройство винаги, когато можете. И не докосвайте лицето си с ръце, ако непосредствено преди това не сте ги измили добре.

  • 5. Твърде много стрес или преминаване през пубертет.

Появата на подкожни пъпки по носа и челото разкриват високи нива на стрес. В стресовите ситуации тялото освобождава адреналин, който може да увеличи производството на масла и да увеличи вероятността от появата на пъпки.

За да се предпазите от това, намерете начини да елиминирате стреса. Това ще бъде полезно за цялостното ви здраве. Ако ви предстои напрегната седмица в работата или в училище, правете си всяка вечер маска против акне без отмиване в тези зони или върху цялото лице.

източник:cosmopolitan.co.uk

Inline
Inline