Боядисване на дървени Великденски яйца

дървени великденски яйца

дървени великденски яйца

Ако до сега не сте опитвали естествени методи за оцветяване, ето ви чудесна възможност да го направите чрез боядисване на дървени Великденски яйца. Използвайте подправки и храни, които чрез природните си багри ще пренесат цвета си върху празничната декорация. Освен това ще имате красиви яйца, с които децата спокойно могат да си играят и ще се запазят и за следващите години.

Боядисване на дървени Великденски яйца

дървени великденски яйца

Този метод за боядисване на дървени Великденски яйца.може да приложите и върху твърдо сварени такива. В такъв скучай няма да е нужно да държите истинските яйца толкова дълго в боята, а белите черупки ще се покрият чудесно в получените цветни тонове. Белият оцет помага за по-доброто оцветяване. Дървото не абсорбира добре всички цветове – най-вече синият. Материалите, от които е изработена тази великденска украса за празника са изцяло естествени и не-токсични, което я прави подходящ подарък за малчуганите.

Как да направите цветовете

дървени великденски яйца

Ето какво ще ви трябва, преди да започнете с боядисването на дървени Великденски яйца:

– няколко дървени яйца

– бял оцет

– оцветяващи подправки и храни

– буркани или пластмасови чаши

– шкурка

Внимателно прокарайте шкурката по цялата повърхност на яйцата, преди да ги оцветите. Ако не са потопени целите с боя, ще трябва да ги завъртате периодично, за да се покрият равномерно с избрания цвят. Дръжте ги в течността, докато получите желаната наситеност. Извадете ги върху лист хартия от кухненска ролка и изчакайте да изсъхнат добре. Ето и как да получите желаните цветове:

Лилаво – 1/2 чаша гроздов сок + 1/2 с.л. бял оцет – смесете и потопете яйцето в течността, за да се оцвети.

Оранжево – 1/2 чаша вряща вода + 1/2 с.л. червен пипер + 1 ч.л. бял оцет – смесете и оставете сместа да се охлади и потопете яйцето.

Жълто – 1/2 чаша вряща вода + 1/2 с.л. къри на прах + 1 ч.л. бял оцет – смесете и след като изстине оцветете яйцето.

Червено / Розово – 1/2 чаша замразени малини + 1/2 чаша вода + 1 ч.л. бял оцет – смесете и оставете да достигне до стайна температура и поставете яйцето.

Синьо –  Кипнете вода, прибавете малко сол и прибавете няколко листа червено зеле и разбърквайте, докато водата стане синя на цвят. След това прибавете 2 ч.л. сода за хляб и разбъркайте. Оставете да изстине и потопете яйцето в синята течност.

Кафяво – 1/2 чаша вряща вода + 1 с.л. смляно кафе еспресо + 1 ч.л. бял оцет – разбъркайте сместа и след като се охлади потопете яйцето.

дървени великденски яйца

След няколко часа  боядисаните дървени Великденски яйца ще са напълно изсъхнали. Може да ги покриете с лак за дърво, които ще им придаде блясък и ще запази цвета. Нанесете няколко пласта за по-добър ефект.