boqdisvane na darveni velikdenski qica

Ако до сега не сте опитвали естествени методи за оцветяване, ето ви чудесна възможност да го направите чрез боядисване на дървени Великденски яйца. Използвайте подправки и храни, които чрез природните си багри ще пренесат цвета си върху празничната декорация. Освен това ще имате красиви яйца, с които децата спокойно могат да си играят и ще се запазят и за следващите години.

Боядисване на дървени Великденски яйца

boqdisvane na velikdenski qica ot durvo

Този метод за боядисване на дървени Великденски яйца.може да приложите и върху твърдо сварени такива. В такъв скучай няма да е нужно да държите истинските яйца толкова дълго в боята, а белите черупки ще се покрият чудесно в получените цветни тонове. Белият оцет помага за по-доброто оцветяване. Дървото не абсорбира добре всички цветове – най-вече синият. Материалите, от които е изработена тази великденска украса за празника са изцяло естествени и не-токсични, което я прави подходящ подарък за малчуганите.

Как да направите цветовете

boqdisvane velikdenski qica darveni

Ето какво ще ви трябва, преди да започнете с боядисването на дървени Великденски яйца:

– няколко дървени яйца

– бял оцет

– оцветяващи подправки и храни

– буркани или пластмасови чаши

– шкурка

Внимателно прокарайте шкурката по цялата повърхност на яйцата, преди да ги оцветите. Ако не са потопени целите с боя, ще трябва да ги завъртате периодично, за да се покрият равномерно с избрания цвят. Дръжте ги в течността, докато получите желаната наситеност. Извадете ги върху лист хартия от кухненска ролка и изчакайте да изсъхнат добре. Ето и как да получите желаните цветове:

Лилаво – 1/2 чаша гроздов сок + 1/2 с.л. бял оцет – смесете и потопете яйцето в течността, за да се оцвети.

Оранжево – 1/2 чаша вряща вода + 1/2 с.л. червен пипер + 1 ч.л. бял оцет – смесете и оставете сместа да се охлади и потопете яйцето.

Жълто – 1/2 чаша вряща вода + 1/2 с.л. къри на прах + 1 ч.л. бял оцет – смесете и след като изстине оцветете яйцето.

Червено / Розово – 1/2 чаша замразени малини + 1/2 чаша вода + 1 ч.л. бял оцет – смесете и оставете да достигне до стайна температура и поставете яйцето.

Синьо –  Кипнете вода, прибавете малко сол и прибавете няколко листа червено зеле и разбърквайте, докато водата стане синя на цвят. След това прибавете 2 ч.л. сода за хляб и разбъркайте. Оставете да изстине и потопете яйцето в синята течност.

Кафяво – 1/2 чаша вряща вода + 1 с.л. смляно кафе еспресо + 1 ч.л. бял оцет – разбъркайте сместа и след като се охлади потопете яйцето.

darveni velikdenski qica boqdisvane

След няколко часа  боядисаните дървени Великденски яйца ще са напълно изсъхнали. Може да ги покриете с лак за дърво, които ще им придаде блясък и ще запази цвета. Нанесете няколко пласта за по-добър ефект.