гардения

Гардения е южно растение, главно отглеждано на открито. Със своите ароматни и красиви цветове бързо се превръща в популярен декоративен храст. Известен е с некапризността си по отношение на отглеждането му. В периодите, когато цъфти е истински празник за сетивата да се наблюдават цветовете и да се усеща аромата му. В днешно време много любители на градинарството го притежават. В случай, че разполагате с малко или средно голямо дворно пространство, препоръчваме ви да се сдобиете с него и то гарантирано няма да остане незабелязано. През най-суровите месеци от годината лесно можете да го приберете в дома си и да продължи да ви радва и да освежава обстановката.

Отглеждане на гардения на открито:

Ако мислите да отглеждате гардения на открито, имайте предвид, че е чувствителна на по-ниските температури и може да загине при много студено време. Затова обикновено растенията се оставят на открито, в географски райони, където зимата е мека. Отглеждат се в саксии на завет през зимата. Есента и пролетта са сезоните, в които е най-подходящо да засадите храста си. Важно е да запомните, че растението харесва да бъде в частична сянка.

Гарденията предпочита влажна, добре дренирана кисела почва с много органична материя. Поливайте растението си редовно, дори и след като е приключил цъфтежът. Подрежете храста след цъфтежа, премахнете прецъфтялите клонки. Това ще помогне за запазване свежия вид и доброто здраве на храста. Здравите растения са по-способни да издържат на зимни условия и често такъв период ги заздравява още повече до пролетта.

Отглеждане на гардения на закрито:

Отглеждането на гардения като стайно растение е абсолютно възможно. Лесно се приспособяват към такива температури, живеейки в саксии. Ако мислите да й се радвате в дома си, погрижете се да получава достатъчно ярка светлина и влажна почва. Сухите, къси дни на зимата най-вероятно ще бъдат най-неприятния период за растението ви, особено ако няма достатъчно влажност. Поставянето на храста до прозорци с южно изложение или осигуряването на допълнителна светлина, ще подобри условията им през зимата.

Високата влажност е от съществено значение за грижите им в закрити пространства. Сухият въздух бързо ще доведе до увяхване на растението. Има няколко начина за увеличаване на влажността в дома. Можете да използвате овлажнител за въздух, например. Почвата трябва да бъде органична и внимавайте с преполиването. Наблюдавайте я и я поливайте през приблизително равни интервали от време (дни).