малки градини

28 идеи за съживяване на ограниченото пространство във всички малки градини. Оскъдното пространство на градината не трябва да бъде върха на оригиналността и комфорта. Малките зелени площадки, дворове и градини са истинско предизвикателство, когато става въпрос за дизайн, но дори и най-икономичните парцели могат да бъдат превърнати във въздействащи и елегантни открити убежища. Тук става дума за малки, но перфектно оформени градини.

Независимо дали искате да оформите символична малка градина на балкона или на покрива и да я превърнете в стилно кътче за отдих на чист въздух, създайте идеалната открита трапезария, изпълнена с драматично осветление, с чудновати функции и аксесоари. Използването на пространството интелигентно е ключът към вълшебството на компактната градинка. Функционални места за сядане, които могат да се използват и като отвори за съхранение на вещи, стенни саксии за цветя или за билки и дори сгъваеми градински мебели – всичко ще ви помогне да освободите ценни квадратни метри. По същия начин, огледалата, проектирани специално за използване на открито, създадат илюзията за пространство там, където просто няма такова. Огледайте се за дребномащабни градински сгради като беседки, които могат да донесат подслон и структура без изискват много пространство.

Имайте в предвид, че малката градина може да работи във ваша полза – тя са по-лесна за поддържане и с някои симпатични осветителни решения и меки мебели ще функционира като уютна и любима на всеки стая, сходна на откритите дневни. Дворният дизайн може да работи също много добре в малкото градинско пространство. Не забравяйте, че захранваните със слънчева енергия градински лампи и фенери са най-безопасната и дългосрочна опция. Ако имате идеи за градината и решите да я оформите един вид хол или трапезария, имайте в предвид, че огнищата ще повишат атмосферата, както и ще дадат топлина през хладните вечери. Вижте всички 28 идеи за малки градини, които сме подбрали по-долу за повече вдъхновение.

Дизайн на малки градини

малки градини

Направете ограниченото пространство във вашите малки градини по-атрактивно, като му осигурите  свеж съвременен вид със силно оформени линии. Създайте интересни съединителни зони с отличителни материали като украса с цвят на дървесина, бледи плочи и декоративни камъни или чакъл. След това засадете пищна растителност върху тях, запълвайки пространството със структурирана зеленина за контролирано покритие, което е лесно да се поддържа.

малки градини

Вдъхновете се от формалните градини, за да внесете организация в малкото пространство. Проектирайте класическо оформление с трева по средата и симетрични граници за градината, която се усеща като елегантна и формална, просторна и организирана. Използвайте разсади, за да привлечете окото към централен елемент, като например дупка-прозорец в тухлената стена, както е показано тук. Посадените до тухлите лехи с класическа лавандула, розов и лилав напръстник и чинари завършват крайния вид на цветната градина.

малки градини

Дори и най-малката площ в градината може да бъде превърната в декоративно открито пространство.  Подобрете своето с пътека от стъпаловидни бетонни плочи и използвайте тясна маса или пейка в рустик стил, за да създадете централна фокусна точка. Запазете визията чиста и лесна за поддръжка с чакъл и цъфтящи растения в оранжево и жълто. Добавете елегантност с алуминиеви и каменни саксии и внимателно подбрани предмети, като например голям фенер и необичайни скулптури на птици.

малки градини

Поставете обекти, представляващи интерес, в края на градината и създайте илюзията, че пространството е по-голямо, отколкото е. Изберете бели мебели за градина и ги позиционирайте към задната част на павираната площ. Играйте на криеница със стратегически засадени големи храсти, които частично пречат на гледката – това ще заблуди ума, че отвъд има още нещо, което да се види. Добавете интерес с растения на всички височини и във всички области – с катерачи и ластари, вечнозелени храсти, скулптурни треви и такива, покриващи земята.

малки градини

Когато имате малък вътрешен двор или външно пространството, оставете уау-фактора за растенията. Изберете тропически сортове градински цветя, достатъчно смели, за да издържат на капризите на времето и засадете своя собствена джунгла оазис. Добавете мигновена драма с извисяващи се палми, Формиум и Кордилине и дървесни папрати като Диксониа. Имайте в предвид, че някои може да се нуждаят от защита през зимата.

малки градини

Превърнете малките дворове и градини в буен хабитат с осезаема  и извисяваща се жива стена. Заседете  естествена отправна точка за супер съвременен начин за добавяне на интерес, като същевременно поддържате така необходимата площ чиста с плочи и удобни места за сядане. Балансирайте доминиращата стена с трио от големи саксии с малки овощни дървета и растения.

малки градини

Създайте интелигентно украсена площ с балкон с вид на хижа. Изберете светло дърво, за да засилите чувството за пространство и декорирайте за усещане на шикозен външен хол. Разположете тик модулен диван централно и направете пространството социално с допълнителни столове в Адирондак стил. Свържете се с природата и рамката на балкона с изваяни евъргрийни в органични кутиени саксии.

малки градини

Ето как да организирате гениално пространството в малките градини така, че да бъде добре обмислено откъм дизайн и забавление. Изградете къщичка за игра, която прелива безпроблемно в периметъра на градината – тук е използвана съвременна линейна градинска ограда. Завършете камуфлажния ефект с покрив от тлъстига, така че къщичката идеално да се съчетава със средата. Съхранявайте ярко оцветени мебели вътре, които лесно да вземете и изнесете навън по времето за игра и да върнете отново, когато не се използват.

малки градини

Създайте място за почивка на сянка в малката градина с един ръчно изработен шезлонг от няколко квадратни метра плат, евтини материали и вашето въображение – това е всичко, което ви трябва. Вземете два клона, два палета, както и голямо парче плат и ги съберете, за да създадете бохемски шезлонг за двама. Направете го удобен и привлекателен с голяма възглавница с фънки геометрични щампи.

малки градини

С пространство с премия в градските райони, създайте илюзия за пространство със съвременен огледален панел. Използвайте го, за да увеличите визуално двойно размера на пространството и да повишите нивото на осветеност в тъмните ъгли. Изберете дълъг огледален лист, за да запазите градския външен вид и допълнете със съвременна линейна ограда. Подсилете чувството за уединение с декоративни треви, саксийни вечнозелени и увивни растения.

малки градини

Създайте открита жилищна площ за летните месеци. Дори, ако имате малък парцел с не много естествена зеленина, можете да пресъздадете външния вид на цветна градина с напълнени с пъстри цветя саксии. Точно както в закритите пространства, изборът на неутрални стени и подови настилки може да направи малките градини да се усещат по-светли и по-ярки.

малки градини

Трансформирайте вашия градински навес в лятно място за отстъпление. Боядисайте го в бяло и използвайте много плат на ивици, за да създадете магически една схема, която навява за морски приключения. Това е лесен начин за въвеждане на цвят и модел, както и за създаване на безгрижен вид.

малки градини

Дори, ако пространството е ограничено, все още можете да постигнете стила на градината, която сте избрали, независимо дали е селски, модерен или традиционен. Плочките теракота на тази слънчева тераса-градина на покрива придават отличително испанско усещане, а умно подбраните метални градински мебели запазват съвременния вид.

малки градини

Градските малки градини изискват внимателно планиране, ако възнамерявате да се възползвате максимално от по-малкото пространство. За да се получи един изискан кът за сядане отвън, изберете добре проектирана градински мебели, които ще направят изявление за стил и ще оформят пространството като една стая с удобни възглавници и одеяло, за да се почувства също толкова гостоприемно като една всекидневна.

малки градини

Трансформирайте малките градини и дворове в едно лично и само ваше кътче от рая. Бъдете честни, кой не е фантазирал да си вземе вана навън – да потъне в пяната на луксозна вана и да си кисне сред околната среда с ясно синьо небе над главата и птичи песни наоколо? Смесете материали като хром и месинг за еклектично докосване.

малки градини

Вътрешният и външният дизайн се срещат в тази оживена и ексцентрична градина. Ниско ниво на мебелите за сядане и смесицата от шарки и модели в алеята отвън се слива с ярките черги, а тъканите платна създават структура.

малки градини

Една окачена висяща маса, осветена с телени висящи светлини, прави интересна промяна на стандартните градински мебели. Надписите от изкуствена трева се използват, за да се създаде забавно функционираща стена, която е в съответствие с чудатия характер на този вътрешен двор с градина.

малки градини

Мебелите и аксесоарите могат да помогнат за трансформирането на малките градини и за създаването на въздействие в тях. Предназначено за използване на открито, това съвременно обзавеждане за хранене ще внесе смело естетично изявление в двора и градината. Допълнете с модерна кухненска посуда за продължаване на ултра-шик вида.

малки градини

Дървената платформа в тази потънала градина се появява, за да продължи от пода към стените, като прави пространството да се усеща усамотено и оградено от външния свят. Създавайки един почти открит хол тук, мебелите и килима повишават уютната тема.

малки градини

Малкият балкон може да бъде бързо превърнат в частен оазис. Непретенциозните мебели и пухкавите възглавници придават уютно, но стилно усещане за това открито жилищно пространство, докато палитрата от цвят на шоколад, зелен и градински чай се съчетава добре с околната среда, за да създаде един шик, изтънчен външен вид на тази своеобразна малка градина.

малки градини

В компактните малки градини винаги могат да се поставят два стола и малка масичка, която да се използва за кафе или вечеря на открито под звездите. Изберете една малка кръгла маса, столове и голям чадър в ярки жизнени цветове за повече настроение. Украсете с много цветя и свежи декорации за градина.

малки градини

Направете усещането в малките градини по-мащабно с декоративна огледало във формата на прозорец – този шик екземпляр, например, успя да ни заблуден! Боядисайте стената зад него в тучно зелено, за да се слее с растенията и да се размият границите на малкото пространство. Добави функционална, пластмасова маса, която да се използва за игри и забавление.

малки градини

Някои малки градини са много добре конструирани. Тук, например, е обособена зона за хранене, барбекю и навес, който осигурява сянка през слънчевите дни. Добавянето на комплект за хранене като в бистро е перфектното попадение. Влачещите цветя за градината и саксийни растения създават много уютно усещане, докато стълбите, водещи до второто ниво, добавят  илюзията за пространство.

малки градини

Градските малки градини изискват внимателно планиране, ако искате да направите нещо повече от уютен кът. Малката пейка в градината е практичен и стилен начин да се направи въздействие – ако нямате нищо против да губите от ценното подово пространство – и ще бъде подходяща за събиране на тен, когато слънцето да се появи това лято. Изберете рационализиран модерен дизайн и сложете колоритна декорация за градина с екзотични възглавници.

малки градини

Ако откритото пространство около вашите дом и градина е решено с под от дървени летви, „пременете“ го  с някои добре подбрани саксийни цветя и растения и пъстроцветни цъфтежи. Обикновените мебели за градина са идеални за създаване на селско усещане в малките дворове и градини и няма да отклонят вниманието от вашите усилия в градинарството. Завършете външния вид с френски врати, водещи към градината, за да създадете непрекъснат поток между вътре и вън.

малки градини

Няма как да се скрият малките градини пред външната врата, така че ги поддържайте добре  чрез добавяне на някои прости и елегантни цветя за градина. Подреждането на селекция от саксии около входната врата е чудесен начин да се гарантира максимален ефект с минимални усилия и поддържане. И ако сте наистина запалени да впечатли гостите още на входната врата, сложете пергола над вратата за провинциален стил чар.

малки градини

Една от последните идейки за градината с малки размери е изборът на градинска мебел, която се сгъва или стикова лесно, когато не се използва, защото това е чудесен начин да се спести от ценното пространство в компактните градини.

малки градини

Когато слънцето залезе и вечерта постепенно настъпи, едно преносимо огнище с дърва за огън ще осигури топлината, която ви трябва, за да ви позволи да се насладите на вашите красиви градини за по-дълго. Много разнообразни дизайни, които съчетават функционално външни маси за кафе и огнища също могат да бъдат оставени извън през цялата година.

източник:idealhome.co.uk