детска стая

10 практични идеи и решения за малка детска стая.

Детската стая с малки размери може да бъде предизвикателство, когато става въпрос за декориране, но с малко вдъхновение, може да бъде лесно – и евтино – да ги превърнем в забавно, привлекателно и организирано пространство, в което хлапетата да прекарват времето си с удоволствие.

Независимо, дали търсите идеи за обзавеждане на детска стая за момчета или за момичета, започнете с най-необходимите неща – основните мебели за детска стая – легло и място за съхранение на дрехите и вещите. Традиционното единично детско легло  е най-добре да се постави в ъгъла между двете стени, за да остане място за движение и други неща като стол, маса, кош за играчки и т.н., необходими за всяко обзавеждане на детска стая.

Ако се избере високо легло с повдигнат матрак и чекмеджета отдолу, ще се спести място за шкаф в помещението.  Много мебели разполагат с плъзгащи се панели за лесна достъпност, които позволяват наличието на нощно шкафче до леглото. Друга идея за детска стая с малки размери, в която трудно ще се поберат две легла за двете деца са леглата с плъзгащо се като чекмедже отдолу второ легло, което се изважда само вечер, а през деня не заема излишно място. Важно е всеки сантиметър от помещението с компактни размери да бъде използван разумно. Ето защо предметите с двойно предназначение като гардероб с две крила – едното с рафтове, а другото със закачалки и опцията за половин чекмедже може да бъде истински победител в една малка стая за деца. Винаги измервайте внимателно размерите при поръчка на мебели и избирайте парчетата, които отговарят на вашите измервания възможно най-точно. Използвайте стените като вертикално място за съхранение. Стенните рафтове или модули няма да заемат подово пространство. Отворени рафтове ще осигуряват лесен достъп до всичко върху тях и ще направят чистенето бърза и лесна задача.

Нестандартните форми на малките детски стаи затрудняват декорацията на помещението. Възползвайте се от нишите, като използвате обзавеждане на детски стаи, което може да се намести спретнато в пространството. Ако не разполагате с пространство да прокарате дори едно малка бюро в ъгъла, помислете за закрепена с панти маса, която може да бъде повдигната за писане на домашна работа и свалена отново наравно със стената, когато не се използва.

Малките стаи за деца могат да се възползват от по-внимателно балансираната цветова схема. Струва си да се поддържа компактното пространство в бяло, но това не означава, че други цветове и шарки не могат да бъдат използвани, за да се добавят забавление и характер. Веселите завеси и постелките за леглото са чудесен начин да се внесе пъстър десен в едноцветната стая.  Добавете разпръснати декоративни възглавници и одеяла, за да се увеличите въздействието. Или внесете един конкретен цвят чрез няколко ключови аксесоари като настолни лампи или картина за стена за по-контролирана цветова схема.

Идеи за малка детска стая

детска стая

Идеи за малката детска стая, в която се използва всеки сантиметър.

Всяко пространство между малките детски легла и гардеробите може да се направи вид чиста малка ниша. Не пропускайте да я използвате за стелажи. Тук, един мини стелаж извършва двойно предназначение – като нощно шкафче и като лавица, докато стенният модул над него добавя възможност за повече място за съхранение, без да се жертва оскъдното подово пространство. Изберете дизайн или декор за детска стая в ретро-стил в контрастен цвят, за да добавите интерес към обикновената бяла цветова схема в помещението.

детска стая

Малка детска стая с компактно ъглово работно пространство.

Ако поставите малко бюро в ъгъла, то може да има двойно предназначение в една детска стая за момичета – да се използва допълнително и като тоалетка. За да се запази повърхността му подредена, окачете стелажи отгоре и една коркова дъска за поставяне на бележки. Запазването на ред и чистото е особено важно за малките помещения. Изберете стол, който се прибира напълно под плота на бюрото, когато не се използва. В тази детска стая за момиче розовите стени, белите мебели, рафтовете и аксесоарите създават красива и гостоприемна атмосфера.

детска стая

Малка детска стая с кутии на стената вместо рафтове.

Комбинирайте изложените на показ предмети с място за съхранение, като използвате дървени щайги за рафтове с формата на кутия. Боядисайте ги в цвета на поставените комод или секция за детска стая, за да създадете практически необходима и визуално привличаща окото идея за детска стая, която ще изпъкне на фона на бялата стена. Залепете декоративна хартия на дъното на всяка кутия, а след това поставете любимите детски играчки на малчугана и някои аксесоари. Използвайте не само вътрешната, но и горната част над щайгите.

детска стая

Малка детска стая с изрисуван планински пейзаж.

Закупуването на малки, а не на големи мебели за обзавеждане за детска стая е начин да се спести място в ограниченото пространство. Малките легла за детска стая след време ще изискват подмяна с по-големи, но тогава едва ли ще има необходимост от толкова много място за играчки. Ако искате да избягате от клишето, вместо с тапети за детска стая, може да създадете интерес към чистата стена с красива рисунка върху нея. Този планински пейзаж в топло оранжево е прекрасна декорация за детска стая.

детска стая

Функционално място за съхранение в малката стая за деца с двуетажно легло.

Практичните двуетажни легла позволяват поставянето на две легла на подово място за едно. Изборът на дизайн на двуетажно детско легло е препоръчително да бъде на модел, който не е прекалено нисък под рамката отдолу, за да може да се използва пространството под леглото за съхранение на предмети. Изберете множество по-малки кутии или контейнери, за да улесните достъпа на децата до играчките им в ограниченото пространство.

детска стая

Малка детска стая с открит рафт и малка масичка.

Струва си да се придържате към семплите идеи за детска стая. В тази са използвани декорации за детска стая, които препращат към 1950-та година, благодарение на цветовата палитра и шарките. Отвореният рафт над леглото е едно едва доловимо допълнение, което не разчупва ширината на бялата стена,  докато бялото спално бельо и нощното шкафче в ретро-стил едновременно добавят успокояваща атмосфера. Материите с ретро принтове и аксесоарите са внимателно подбрани за максимален ефект.

детска стая

Стенна релса за дрехи в малката детска стая.

Комбинирайте и съчетайте шарките, за да се получи една забавна стая за дете с винтидж атмосфера. Добре подбраните съчетания могат да подчертаят дори и най-малките помещения, като им добавят усещане за личен стил и простор. Избягвайте претоварването на принтовете, като заложите на дизайни с бял фон и строго контролирана цветова палитра. Ако компактният гардероб за детска стая не побира всички дрехи, окачете най-любимите на детето на закачалки над леглото.

детска стая

Забавна и цветна детска стая с малки размери.

Използвайте тъканите, за да въведете множество цветове в стаята на детето си. Спалното бельо, възглавниците и щорите носят страшно весели дизайни в синьо, червено и оранжево в неутралното пространство. Шнур от  разноцветни топки с приказни светлини продължава цветовата схема около бледо розовия плакат над леглото тук. Съответстващите десени върху щорите и декоративната възглавница създават усещане за подреденост и пъстрата обстановка.

детска стая

Малка детска стая с двуетажно легло и стълби.

Вградените или мебелите по поръчка са  идеалното решение за малките пространства, така че, ако бюджетът ви не може да се „разтегне“ до тях – направете си ги. Този компактен кът е напълно трансформирани от двуетажно легло, което разполага със самостоятелно стълбище, на мястото на стълба. Стена до стена стелажите придружават алтернативните стълби до горното легло – един прекрасен дизайн, който децата просто ще се влюбят.

детска стая

Таванските спални със скосения си таван могат да бъдат трудни и неудобни за декориране. Често само малък процент от пространството може да осигури пълната височина и изправянето на главата, така че те трябва да бъдат много внимателно планирани. Дръжте площта под върха на подпокривното пространство за леглото и стеснените стрехи на съхранение на вещите. В тази интелигентно декорирана варосана стая, нощното шкафче заема пространствен периметър и създава идеалното място за една настолна лампа. Жълтозелените акценти върху шареното спално бельо създават семпла цветова схема.

 

източник:idealhome.co.uk