лазерен ресърфейсинг

Ако има нещо хубаво на зимата, то това несъмнено е възможността да се погрижим за кожата си. Знаем, че слънчевите лъчи възпрепятстват в голяма степен лазерните процедури и по тази причина, именно зимата е най-подходящото време за тях. Говорили сме много пъти с нашия консултант по дерматология и естетична медицина – д-р Каляшева, за новите и модерни методи в естетичната дерматология. Този път ще обърнем внимание на една процедура, която може да се извършва само през този период на годината. Напоследък доста набира популярност, поради добрите резултати и трайни ефекти, които оставя след себе си.

Всичко, което трябва да знаем за лазерен ресърфейсинг

лазерен ресърфейсинг

LZ: Какво е лазерен ресърфейсинг?

Д-р Каляшева: Това е фракционна лазерна процедура, която действа върху стимулирането на производство на нови колагенови влакна. Фраксел лазерът има възможност за задаване на различни параметри, с които могат да се достигат и по-дълбоките слоеве на дермата, именно където се стимулират и фиброобластите за ново производство на колаген. Това го превръща в един от най-ефективните методи за подмладяване на кожата с лифтинг ефект. 

Сканиращата приставка на лазерния лъч разделя на множество микроскопични лазерни микролъчи, подредени в колонки. В зависимост от зададените параметри на съответния пациент, те проникват в различен слой на кожата, като образуват микроканали, подобни на фина решетчица. По този начин се “задейства” напълно естествен за организма механизъм за възстановяване на тъканите с интензивно образуване на нови колагенови влакна. По време на процедурата, фракционността на микролъчите минимизира увреждането на кожата, като оставя интактни микропространства от здрава тъкан, от където започва и регенерацията на увредената тъкан. Именно това съхранение на естествения регенериращ ресурс на дермата, гарантира бързото й възстановяване. С този тип процедура лазерен ресърфейсинг могат да бъдат решени редица дерматологични проблеми

LZ: За кои зони е подходящ?

Д-р Каляшева: Лазерен ресърфейсинг е нехирургична алтернатива за подмладяване на лицето, шията, деколтето и други части на тялото.  Също така е подходящ и за леки до умерени бръчки, хиперпигментации, белези от акне, разширени пори, изглаждане неравностите по кожата, подобряване цялостната текстура на кожата и стимулиране производството на колаген.

LZ: Как протича тази фракционна лазерна процедура?

Д-р Каляшева: На първо място се почиства и маркира зоната, която ще бъде третирана. Усещането за болка е субективно за всеки пациент. По тази причина, специалистът е този, който прави преценка за избор на упойка или болкоуспокояващо средство, в случай на прилагането преди процедурата. Следващият етап от манипулацията е пропускането на лазерните микролъчи през сканиращата приставка. Усеща се леко парене на третираната зона. Всеки импулс, който се нанася на фраксел лазерът трае по-малко от една милисекунда. Броят, интензивността и последователността им зависят изцяло от третираната зона, състоянието, типа кожа.

LZ: Какво трябва да очакваме след процедурата?

Д-р Каляшева: Непосредствено след самата интервенция е възможно да има лек оток, зачервяване, парене, напомнящо на слънчево изгаряне. Обикновено, дискомфортът отшумява между 5 и 7 дни. 

По тази причина се предписват средства, които да повлияят върху отока, пост-процедурната възпалителна реакция и пост-инфламаторната хиперпигментация. Назначават се и интензивни хидратиращи мехлеми с пантенолова съставка за по-малко образуване на корички. Абсолютно задължителна е употребата на слънцезащитни фактори 50+ за дълъг период от време, които лекарят определя.

LZ: Кога има видим ефект лазерен ресърфейсинг?

Д-р Каляшева: Първият резултат, който може да бъде видян, е след 2 седмици. Кожата става много по-гладка, стегната, с подобрена структура и цвят. През следващите 3-6 месеца настъпва още по-голямо подобрение и ефект от процедурата. Поради достигането в по-дълбоките слоеве на кожата, с помощта на фраксел лазерът, продължава производството на нов колаген. Спрямо индивидуалността на проблема, може да бъде необходимо да се премине курс от няколко процедури. Крайният резултат и ефект от лазерен ресърфейсинг е стегната, повдигната, сияйна, гладка и с равномерен тен кожа.

За още полезна информация: drkaliasheva.com