proceduci prez lqtoto

Освен с радост и добро настроение, неминуемо жаркото слънце оставя след себе си и щети върху нашата кожа. Сухият въздух, слънчевите лъчи, солената морска вода и влиянието на климатиците са все фактори, които оказват сериозно влияние върху красотата и свежестта на кожата. Лятото е сезонът, през който високи температури се отразяват на секреторната дейност на мастните и потните жлези, които започват да отделят повече серум и обилно потоотделяне и организмът е склонен към дехидратация. Всичко това се отразява върху кожата и нейната красота. Как да постъпим и как да предотвратим остаряването на кожата през лятото, ще обсъдим с нашия консултант по дерматология и венерология д-р Петрана Каляшева, в следващите въпроси и отговори.

proceduci prez lqtoto

LZ: Нека започнем първо с какво влияние може да окаже този сезон върху кожата?

д-р Каляшева: Нашата кожа представлява първата защитна бариера срещу всички неблагоприятни условия на заобикалящата ни външна среда. Повечето серум и обилното потоотделяне, което се отделя през лятото, от своя страна спомага и за размножаването на различни болестотворни микроорганизми, които са в състояние да предизвикат възпалителен процес в кожата. Друго особено влияние и проблем през летния сезон е високият риск от дехидратация, вследствие на увредена водно-липидна бариера. Трябва да посочим също така, че слънчевите лъчи са едни от основните фактори, оказващи влияние върху процеса на стареене на кожата. UV лъчите способстват за увреждане еластина и колагена, заслуга на които е поддържането на кожата млада и красива.

LZ: Как можем да се погрижим кожата ни да бъде красива и през лятото?

д-р Каляшева: За да се минимизира възможността от дехидратация на организма, се старайте да пиете много вода, да избягвате слънчевите лъчи между 10:00 и 16:00 часа и да използвате медицинска надеждна слънцезащита с фактор 30 и нагоре. Това могат да бъдат лесни превантивни мерки срещу дехидратация и изгаряне.

proceduri prez lqtoto

LZ: Какво обаче би било решението ако вече имаме видими щети от слънцето по нашата кожа?

д-р Каляшева: Те могат да бъдат видими в различни области. Да кажем, че през лятото много често се дехидратират нашите устни и те губят обема си. В този случай, поставянето на филър с хиалуронова киселина е най-предпочитаното решение. Както вече сме говорили, хиалуроновата киселина се резорбира напълно от организма. Тя играе важна роля за задържането на влага в кожата. С възрастта и под действие външните фактори, тя редуцира количеството си, в резултат на което без достатъчно влага, кожата се отпуска, появяват се бръчки и се губи обем. Процедурите с хиалуронова киселина са насочени към запълване на бръчки, възстановяване на обем, форма и твърдост на самата кожа.

Тук е добре да посочим и предимствата на ботулиновия токсин, познат като ботокс. За разлика от дермалните филъри, с които може да се създава обем, запълват вдлъбнатини и бръчки по кожата, той се инжектира повърхностно в желаната област на лицето и предизвиква парализа на определени мимически мускули. Ботоксът е подходящ вариант за бръчките, причинени от движения на изразяване на дадена емоция като гневни бръчки, тип пачи крак около очите и бръчките на челото. Докато предимството на филърите е най-силно изразено при придаването и възстановяването на задубен обем в зони като назолабиалните бръчки и радиалните бръчки.

Знаем, че ботоксът е най-често свързван със своята ефикасност за изглаждане на бръчки, но той има и друго приложение в естетичната медицина, а именно спиране на изпотяването в различни области. Той блокира освобождаването на невротрансмитери, които стимулират потната жлеза и така намалява изпотяване под мишниците, което ще бъде с продължителност около шест месеца, може и по-дълго. 

proceduri prez lqtoto

LZ: С напредване на възрастта, кожата около шията, деколтето и ръцете също старее. Какво може да бъде направено за тези зони?

д-р Каляшева: В хода на възрастта кожата губи своята еластичност и нивата на хиалуронова киселина намаляват. Тук идва ред на скинбустерите, които са ефективен балансьор в борбата с остаряването. Скинбустерите са съставени от неживотинска стабилизирана хиалуронова киселина. Чрез инжектиране на разпределени количества в средните до дълбоките слоеве на кожата, те са в състояние да възстановят загубената хидратация. Процедурата е подходяща както за жени, така и за мъже с по-млади или по-зрели кожи. Въз основа на хиалуроновата киселина, която естествено съществува в човешкия организъм, скинбустерите са предназначени за подобряване и дълбоко хидратиране на кожата в зоните лице, шия, деколте и ръце.

Още полезна информация: www.drkaliasheva.com