оформяне контура на лицето

Днес, естетичната медицина може да даде лесни, бързи и почти безболезнени решения за отстраняване несъвършенствата на кожата. Естествените процеси на стареене водят до загуба на обеми, поява на бръчки и линии, които в даден момент повлияват малко или много върху нашето самочувствие. В търсене на правилните начини и техники за коригиране, е добре да бъдем информирани относно възможностите, които ни се предоставят, вследствие на което да направим своя избор. Чували ли сте за оформяне контура на лицето? Напоследък ние все по-често се сблъскваме с това наименование и по тази причина решихме да дадем фокус към тази тема. За да се запознаем в подробности, се обърнахме към нашия консултант по дерматология, венерология и естетична медицина, а именно д-р Каляшева, която да разясни какво точно представлява, за какво и кога се използва. Разберете повече за оформяне контура на лицето в следните въпроси и отговори.

Оформяне контура на лицето – какво трябва да знаем?

оформяне контура на лицето

LZ: Когато заговорим за оформяне контура на лицето, какво всъщност имаме предвид?

– д-р Каляшева: С възрастта нашата кожа се променя – губи обем, появяват се бръчки, образуват се гънки, и започва да се отпуска неравномерно. Работата на специалиста в този случай е не само да придаде по-мек и свеж вид на кожата, а и едновременно да постигне и симетрия в целия облик. За тази цел, той не трябва единствено да се фокусира в коригиране на отделните бръчки, гънки и линии, а да разгледа лицето в неговата цялостност. Трябва да се прецени индивидуалното излъчване, емоционален заряд и хармонията на всеки пациент, на база на които да се предложат подходящите процедури за оформяне на контура на лицето.

оформяне контура на лицето

LZ: А какви могат да бъдат те?

– д-р Каляшева: В съвременния свят, естетичната дерматология предлага разширяваща се постоянно гама от възможности. Дерматологичните процедури може да включват инжекционни филъри, пилинги, ботулинов токсин, мезотерапия, ХАЙФУ и др. С появата на хиалуроновите филъри може да се постигне безопасно и ефективно нехирургично подмладяване. С тяхна помощ може да се коригират загубените обеми и появилите се линии и гънки, без да се налага хирургическа намеса. Стареенето на кожата засяга меките и твърдите тъкани на лицето. То е преди всичко инволюционен процес, а не гравитационен. Костният скелет, дълбоките и повърхностни мастни отделения на лицето се изпускат с течение на времето. Всяка област на лицето има своя специфичен начин на стареене. Да кажем в зоната на челото, признаците могат да включват статични бръчки и линии, които се задълбочават с мимики, мимически бръчки, загуба на обем, или фотоувреждане.

Средната лицева зона, която включва бузите и скулите, е уязвима по отношение на лека до тежка загуба на обем, със или без бръчки. Тези промени най-често са асиметрични от двете страни на лицето. Долната част обхваща периоралната област, устните и брадичката. В нея, назолабиалните гънки лесно започват да се задълбочават. Устните, които могат да бъдат особено уязвими към многото причини за стареене, могат да загубят обем, форма и височина. Важно за всички зони, както и двете страни на лицето, е те да бъдат в хармония. Всяка зона може да се нуждае от индивидуални техники за подмладяване.

оформяне контура на лицето

LZ: Какво е основното предимство на филърите с хиалуронова киселина като избор за оформяне контура на лицето?

– д-р Каляшева: Хиалуроновата киселина се среща естествено в организма и играе важна роля за задържането влагата в кожата. В хода на естествените процеси на стареене тя понижава своето количество, което води до отпускане на кожата, появата на бръчки и загуба на обем. На първо място, нейното предимство е, че тя напълно се резорбира от организма и ефектът е видим почти веднага. Спрямо индивидуалността на всеки пациент и неговият начин на живот, резултатът може да се задържи 6-10-12 месеца. Дермалните филъри са изключително подходящи за оформяне контура на лицето в области като брадичката, челюстта, устните и скулите. Специалистът трябва да вземе предвид пропорциите на цялото лице. Например, при уголемяване на устни с хиалуронова киселина, той преценява общия обем на лицето, пропорциите на долна и горна устна, загубата на мастни тъкани около устните, костната структура на устата, формата на брадичката, профила на филитралната колона, формата и т.н.

оформяне контур на лице

LZ: Споменахте и ХАЙФУ. С какво този тип процедура може да подобри кожата?

– д-р Каляшева: ХАЙФУ представлява прецизно фокусирана, фракционирана ултразвукова енергия, която прониква дълбоко в кожата, без да се нарушава нейния повърхностен слой и в резултат се постига стягане и уплътняване на кожата на лицето, шията и тялото. Тази технологията достига много по дълбоко – до повърхностния мускулен апоневротичен слой на дермата, известен още като SMAS. Той е изграден от еластинови и колагенови влакна и образно може да бъде сравнен с рамка, поддържаща меките тъкани на лицето. С течение на времето колагенът в SMAS слоя намалява, в резултат на което кожата увисва и се образуват гънки и бръчки. Ето защо, за да се получи ефективен лифтинг на кожата, трябва да се въздейства върху колагеновите влакна на ниво SMAS. Може да се използва за лифтинг на вежди, горната и долната част на лицето, брадичката, шията или цялото лице. Лифтинг ефектът от процедурата наречена ХАЙФУ трае до 2 години, в зависимост от индивидуалната продължителност на ефекта.

оформяне контура на лицето

LZ: Като специалист в областта на естетичната медицина, може ли да кажете кой може да бъде най-правилният избор?

– д-р Каляшева: От натрупаните години опит мога да заключа, че най-важен е индивидуалният подход към всеки пациент. Добрият дерматолог трябва да бъде добре информиран за различните опции дермални филъри, техники на инжектиране, както и комбинирани терапии, чрез които може да постигне оптимален резултат. Например, след като лекарят и пациентът са взели решение за увеличаване на меките тъкани, като най-подходящият вариант на лечение, те трябва да обсъдят избора на запълващия продукт и дали тези процедури ще бъдат използвани самостоятелно или в съчетание с други подмладяващи такива, като например пилинг, мезотерапии или ботулинов токсин. Редица са факторите, които оказват влияние при избора на продукт. Трябва да се обсъди заедно с пациента кой продукт е най-подходящия за него, като се обясни тип, дълготрайност (3-6 месеца или повече), какъв ще бъде крайния резултат с различните пълнители и т.н. Общата цел на подмладяване и оформяне контура на лицето е да се постигне по-мек и по-младежки вид. Резултатът от работата на специалиста е да бъде лице, което изглежда балансирано и хармонично. В заключение мога да кажа, че пациентите трябва да бъдат удовлетворени от резултатите, когато се погледнат в огледалото след проведените процедури, но околните хора да не разбират за намесата на естетичната медицина.

За още полезна информация: www.drkaliasheva.com