По женски

Защо още не сте омъжена?

zashto vse oshte ne ste jeneni

5 причини, поради които все още не сте омъжена

Обичайно този въпрос повече занимава нашите майки и баби, за него следят любопитните колеги и необременените с чувство за такт познати, a понякога с удивление ни го задават и увлечените по нас мъже. От време на време и на вас ви се е случвало да се гледате в огледалото и да се питате, „А защо наистина не съм омъжена?“. Не разглеждаме ситуацията, в която бракът не влиза в числото на вашите приоритети. Напълно е възможно, да не се виждате в ролята на съпруга и съзнателно избирате свободата. Но ако си мечтаете за мъж и за семейство, а заветното предложение (или дори кандидатът) все не се появява, то е редно да се замислите над причините на (не)случващото се. Не е изключено да се намерите в някои от 5-те точки от списъка за темата ни.

5 причини, защо все още не сте омъжена

bulchinska roklq

 

1.  Страхувате се от привързване

Това е една от основните причини за самотата на съвременните красавици, много от които нямат покой от поклонници, но все не бързат да се отърват от статуса на „sigle“. Философията на повечето жени е, че така не трябва да се съобразяват с никой друг. Очевидно, зад нея не се крие баналният страх да се окаже излъгана или предадена. Действително, наистина близките отношения са невъзможни без привързване и без да имаш чувство за зависимост от любимия и с риска, че може да те оставят с разбито сърце. Но в същото време да се откажеш да рискуваш, предвид, че още в началото си в губеща позиция, лишаваш себе си от щастие.

2. Вие сте твърде недостъпна

Искате или не, в общуването с мъжете вие слагате маската на снежната кралица, като се представяте за недостъпна и стриктно пазите дистанция. Първоначално това интригува мъжете, но постепенно даже на най-настойчивите им омръзва да се борят за вашето внимание, защото излиза, че те не са ви интересни. Безусловно, образът на строгата принцеса е прекрасен, но може би не трябва да се обграждате с такива непристъпни бастиони и да научите как да откликвате на плахите опити на рицарите.

3. Държите се за миналото

Да ви е тъжно по изгубената любов и с горчивина да си спомняте за бившия, който ви разби сърцето, е съвсем естествено. Но, ако призраците на миналото постоянно са с вас и новите ви ухажори, и всеки един мъж, който се появява в живота ви, вие го сравнявате с бившия възлюбен, то със сигурност рискувате да пожертвате собственото си бъдеще заради миналото ви, което не искате да загърбите. Не игнорирайте своите преживявания, най-вероятно нещо от миналата връзка ви тревожи щом се връщате към нея отново и отново. Опитайте се да потърсите помощ от психолог, медитирайте, за да сложите край на този определен етап от живота си – и да отворите сърцето си за нови усещания.

4. Не желаете да приключите с безперспективна връзка

Не е изключено, че пречката за брак са взимоотношенията, които отдавна е трябвало да приключите, но не ви достига решителност. Те са аналогия на „куфарът без дръжка“, който ви е жал да изхвърлите въпреки очевидната си безполезност. Американският психолог Амир Левайн е намерил за такива безизходни ситуации термин „situationship“ – хибрид между думите „situation“ и „relationship“, която описва водещите до никъде отношения, които са сложни за прекъсване.

5. На вас ви харесва драмата

Ако във вашите отношения възникват страстни кавги със сълзи по възглавницата, тъжни нощи и самотни четения на меланхолична поезия, а после – многословни смс-и, обещания, дълги разяснения по връзката – и накрая пак караници, то е редно да отговорите честно сама на себе си на въпроса „Дали пък не ми харесва този драматичен сценарий, по който играя?“. Проблемът е или в темперамента, или в сантименталните мелодрами, но в сегашната ви любов ви предоставя само едно – емоционални полети и падения, страстни монолози и специални ефекти – точно като в театъра. Съответно, вашият избраник става този, който може да ви осигури дневната доза драма. Тъжното в случая е, че вие пренебрегвате тези мъже, които наистина биха ви направили щастлива, защото пред караниците с бившите ви, те ви се струват скучни.