Здраве

Магнезий

magnezii

magnezii

Минералът магнезий е от съществено значение за човешкият живот, защото е жизненоважен компонент в нашите клетки. Той е необходим за доброто ни здраве и помага на вътрешните органи да поддържат баланс, да се справят добре в условия на стрес, да поддържат като цяло добро здравословно състояние и да преодоляват някои заболявания.

Магнезият може да бъде полезен за вашето здраве и добро състояние на организма, като спомогне за намаляването на неприятни състояния като  хронична болка, умора и безсъние. Той може да осигури защита от редица хронични заболявания, особено такива, които са свързани с процесите на стареене и стрес. Заболявания като остеопороза и хипертония могат да се предотвратят от двойно увеличаване на дневната препоръчителна доза магнезий според наскоро преоткрито и пренебрегвано, но от ключово значение изследване.

Ползи на магнезий

Най-обобщено ползите за човешкото здраве от приемането на достатъчно магнезий са следните:

  • той е важен фактор в мускулната релаксация и здравето на сърцето
  • позволява на нервите да изпращат съобщения в мозъка и нервната система
  • регулира използването на калция и други минерали на организма
  • съдейства за формирането на костите и зъбите
  • регулира метаболизма на хранителни вещества като протеини, нуклеинови киселини, мазнини и въглехидрати
  • регулира производството на холестерол и помага за модулиране на инсулиновата чувствителност
  • съдейства за производството на енергия, за ДНК транскрипция и за синтеза на протеини
  • поддържа структурното здраве на клетъчните мембрани в тялото

Поддържането на здравословни нива на магнезий са свързани с намалено кръвното налягане, намаляване на честотата на диабет тип II, спешно лечение на мигрена, намалени симптоми на астма и подобрена памет. Магнезият е здравословна част от костите и е необходим елемент при здравословното регулиране на калция. Повишеният магнезий е свързан с намалена костна загуба при възрастните.

Има петнадесет важни минерали, изисквани от тялото ни, за да може да функционира правилно. Те могат да бъдат разделени на „микроелементи“- тези, необходими в много малки количества, и „макро минерали“ или „основни минерали“- тези, необходими в по-големи количества. Шестте основни минерали, необходими в количество повече от 250 мг на ден включват: калций, магнезий, калий, фосфор, натрий и хлорид. Човешкото тяло не може да ги произвежда само, затова се нуждае от тези минерали на регулярна основа. Макар само четири процента от теглото на тялото да се състои от минерали, тяхната функция като регулатори е огромна. Магнезият въздействия почти на всички системи на тялото, дължащи се на клетъчната и молекулярна функция. Като основен йон в организма (заредена частица, разтворима във вода) минералът магнезий се използва в ключови химични реакции на микроскопично ниво през клетките на организма, включително жизненоважната му роля като ко-фактор за над 300 ензимни функции, както и неговата роля в ДНК и РНК стабилността.

Магнезият е известен с това, че намалява напрежението в мускулите и болката, свързана с мигрена, както и че облекчава неврологични разстройства като тревожност и депресия. Съюзник е в борбата с псориазис, акне и екземи, както и астма, високо кръвно налягане, диабет и остеопороза. Способства за подобряване на съня.  Тъй като е необходима част от стотици биохимични реакции, възникващи постоянно вътре в нашите клетки, наличието или отсъствието на магнезий се отразява на мозъка, мускулите, сърцето и кръвоносните съдове. Докато мнозина са наясно с важността на калция, паралелно и в някои отношения дори по-решаваща е ролята на друг основен минерал – магнезий. В резултата на по-малката му популярност, той е приеман по-рядко.

Ефектът от приетия магнезий може  да бъде толкова силен, колкото този на много лекарства с рецепта, заради магнезиевите функции като регулатор на електролитния баланс, обмяната на веществата и други биохимични реакции в организма. За разлика от предписаните медикаменти, обаче, магнезият  се разпознава като основен компонент на тялото, а не като чужд елемент. Излишеството от нуждите си тялото запазва за  бъдеща употреба. Медикаментите, от друга страна, са склонни да третират само един симптом или заболяване и се отделят от тялото като токсини. Това затруднява работата на черният дроб и системите за детоксикация на организма.

Магнезият не само че е един от най-важните и съществени ензимни кофактори, регулиращи повече реакции, отколкото всеки друг минерал, но също така е отговорен за две от най-важните клетъчни функции: производство на енергия и клетъчната репродукция. Той и други минерали, абсорбирани в тялото, се използват като „йони“ и се разпространяват в целия организъм чрез кръвта. Там, магнезият се използва от нашите клетки, за да се извършат рутинни функции, като например създаване на енергия, изграждане на хормони, поддържане на клетки и телесни движения. След като циркулира през тялото, минералът магнезий се филтрира от бъбреците и се отделя по естествен начин. Приемът на магнезий е необходим ежедневно, защото когато не се доставя на организма достатъчно от него, той ще започне да го черпи от костите. Макар че количествата, които се съхраняват там, могат да бъдат достъпни за бъдеща употреба, има тенденция това да допринесе за нездравословна костна загуба и освобождаването на калций от костите в кръвния поток.  Симптомите за недостиг на магнезий включват мускулни крампи, неправилен сърдечен ритъм, умора, объркване и раздразнителност.

източник:ancient-minerals.com