godji beri

Годжи бериЛициум или наричани още вълчи боровинки са малки плодове с ярко оранжево-червен цвят, които хората наричат „извор на младостта“ заради редицата полезни качества, които притежават. Ядат се както в сурово състояние, така и изсушени или сготвени. Използват се за приготвяне на чай, лекарства, вино и сокове. Изключително богати са на хранителни вещества. Поколения наред ги консумират редовно с надеждата за по-дълъг живот, а с течение на времето – и с цел да излекуват редица здравословни проблеми като диабет, свързани с възрастта зрителни проблеми, високо кръвно налягане, треска и други.

Годжи бери набра популярност през последните години с определението „суперхрана„, тъй като се смята, че може да се използва в борбата със сериозни заболявания като диабет и рак. Плодовете са мощни антиоксиданти и имат анти-ейджинг ефект. Консумират се от популярни личности като Мадона и Миранда Кер, а причините за това са основателни. Дребните червени зрънца повишават чувствителността към глюкозата и това обяснява техните хипогликемични ефекти. Именно поради способността им да намаляват нивата на кръвната захар, те се използват в борбата с диабет тип 2. Съдържат физиологично средство, за което е известно, че убива раковите клетки. Установено е, че полизахаридите в тях причиняват смъртта на канцерогенните образувания и това е особено вярно по отношение на раковите заболявания на дебелото черво, стомаха и простатата. От друга страна, съдържащите се в тях витамини А и С са антиоксиданти, които се борят с появата на рак. Полизахаридите в тях заслужават внимание заради своите антихипертензивни свойства, а това обяснява защо плодовете са били използвани в традиционната китайска медицина за регулиране на нивата на кръвното налягане. Тъй като са изключително богати на зеаксантин – антиоксидант, известен със своите превъзходни ползи за зрението, който предпазва очите от ултравиолетовата експозиция, свободните радикали и различни други форми на оксидативен стрес, те често се считат за естествен лек за лечение на свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Някои изследвания, направени със сок от годжи бери,  откриват възможни ползи за човешкото здраве като например  по-добро представяне по време на спорт, по-голямо качество на съня, стимулиране на мозъчната дейност и усещане за спокойствие и оптимизъм. Установено е, че приемът на този сок за период от 90 дни увеличава плазмената концентрация на зеаксантин и това може да предпази очите от хипопигментация и други форми на оксидативен стрес, които могат да увредят макулата. Смята се също така, че това лечение може да се използва за естествено лечение на глаукома, а също така може да увеличи енергийните нива и да подобри настроението. Сокът може да лекува възпаленията отвътре, което също може да допринесе за кожните проблеми и акне. Ако се нанесе върху лицето и се изплакне със студена вода след 15 минути, той ще укрепи кожата и ще намали бръчките.

Смята се също така, че е възможно да се постигне отслабване с годжи бери. Заради ниската си калорийна стойност и наличието на много хранителни вещества, плодовете са подходящи за консумация по време на хранителен план за намаляване на теглото. Ниският им гликемичен индекс е причината да намаляват апетита към сладки храни и да обяснят постигнатото с годжи бери отслабване. Фактът, че са богати на фибри насърчава усещането за ситост и предотвратява преяждането – още една причина за избор на годжи бери за отслабване. Според направени изследвания, то може да увеличи разхода на енергия и да намали обиколката на талията при лица с наднормено тегло.

Приемането на годжи бери като добавка за четири седмици намалява възпалението в белите дробове и повишава активността на белите кръвни клетки срещу белодробни заболявания като грип. Консумацията му също така може да повишат имунитета, който има благоприятно въздействие върху белите дробове, а това му свойство може също така да помогне за лечение на респираторни заболявания като астма.

Направени са изследвания, според резултатите на които ползите от консумацията на плодовете на растението могат да повишат нивата на тестостерона при мъжете, като по този начин подобряват сексуалното им здраве. Те могат да работят и като потенциално алтернативно средство за лечение на еректилна дисфункция и да подобрят фертилността.

Ползите за здравето от консумирането на годжи бери не свършват до тук. Заради съдържащите се в него хранителни вещества като витамини А и В,  фибри и манган, той повдига  енергийните  нива и е познат със способността си да повишава позитивността. Плодовете са били използвани отдавна в традиционната китайска медицина за борба с депресията и други тревожни разстройства. Заедно с още няколко традиционни билки са използвани за пречистване на черния дроб. Освен за него, те са полезни и за бъбреците, а също така се смята, че възстановяват силата и жизнеността на индивида.  Могат да се приемат като естествено средство за лечение на камъни в бъбреците, но след консултация с лекуващия лекар.

Противовъзпалителните свойства на чудодейните Lycium barbarum могат да помогнат за облекчаване на  артритната болка. Тъй като съдържат 18 аминокиселини и протеин, те могат да подпомогнат растежа на мускулите. Екстрактът от произхождащите от Азия малки червени плодове може също така да подобри производството на мускулен и чернодробен гликоген, което в последствие помага на индивидите да останат физически активни за дълги периоди от време. Друга поза от консумацията им е тази, че се справят добре и за лечение на хиперпигментацията. Те са богати на витамин С, бета-каротин и аминокиселини – всички те подобряват тена и правят кожата блестяща. Именно поради това може да се приготвя паста от тях под формата на маска за лице, която след като престои 15 минути се изплаква със студена вода. Заради противовъзпалителните свойства на плодовете, те лекуват възпалението на кожата и спомагат за намаляване и предотвратяване на акне.

Заради богатото си съдържание на  витамин А и хранителни вещества, които са известни със свойствата си за повишаване на кръвообращението, консумирането на плодовете подобрява циркулацията на скалпа, като по този начин увеличава растежа на косата и предотвратява падането й. Витамин С в тях от друга страна спомага за усвояването на желязото, което също е от съществено значение за растежа на косата.

Трябва да се има в предвид, че съчетанието му с някой медикаменти може да се окаже опасно. Именно по тази причина е важно годжи бери как се приема. При приемане на лекарства за диабет или за кръвно налягане е препоръчително да се направи консултация с лекуващия лекар относно безопасността при консумация на малките червени плодчета.