Храни

Храни, които са вредни за мозъка

hrani mozak vredni

За почти всички ни са известни полезните свойства на авокадото, шоколада и горските плодове, но има храни, които са вредни за мозъка. Точно тях ще коментираме. Те са 8 на брой.

Храни – унищожители на мозъка ни

hrani vredni za mozaka riba ton

Ако обичате да си похапвате риба Тон, това не е много добре за мозъка. Изследвания показват, че рибата Тон съдържа най-високи нива на омега 3 мастни киселини и живак. Омега 3 са полезни за сърцето ни, но живакът в големи количества може да доведе до умствена изостаналост. Затова лекарите забраняват тази риба на деца и бременни жени. В този ред на мисли, на ваше разположение остават скумрия, сьомга и други. Всички риби съдържат омега 3, но са с минимално или почти никакво съдържание на вредния живак.

hrani vredni mozak trans maznini

Частично хидрогенирано олио е другото име на транс-мазнините. Няма нито една причина да се консумират. Изключително вредни са. Освен че могат да предизвикат болестта на Алцхаймер, водят и до затлъстяване и запушване на артерии. Изследване, проведено в Америка е установило, че хората, които консумират големи количества транс-мазнини, имат по-ниски когнитивни способности и по-застояли мозъци. Основни виновници са пържените храни, тестените изделия, както и преработените храни.

hrani mozak vredni zahar

Голямото количество сладки неща могат да предизвикат инсулинови пикове и възпаление, което води до увреждане на невроните. Изследване, проследяващо поведението на мозъка по време на прием на сладки неща е установило, че хипокампуса (центърът, които управлява паметта) се възпалява и не може да работи на 100%.

hrani mozak vredni fruktoza

Богатите на фруктоза храни могат да увредят мозъка по различен начин. Да, това е захар, но друг вид. Зачетете се в съдържанието на соковете например. Доста често присъства глюкозо-фруктозен сироп. Проучване на американски вестник по психология показва, че мишки, усвоили солидно количество фруктоза и поставени в лабиринт, намират много трудно изхода му. Фруктозата пречи на мозъчните клетки да използват и съхраняват полезната захар, набавена по естествен път в организма (от плодове). Захарта от плодовете не води до увреждане на умствените способности.

Храни, които са вредни за мозъка ни

vredni hrani  mozak nasiteni maznini

Малко е известно, че диетите с високо съдържание на наситените мазнини намаляват способността на мозъка да се бори с образуването на Алцхаймер. Също така ограничават способността на мозъка да научава нови неща и да формират нови спомени.

жredni hrani mozak polufabrikati

Преработените храни може и да не са с високо съдържание на захар, но със сигурност са с високо съдържание на натрий. Всички преработени храни и полуфабрикати действат като мъгла за мозъка. Освен това, влияят сериозно на кръвното налягане и здравето на сърцето, които са тясно свързани.

hrani vredni mozak hamburgeri

Бързите храни са източник на съставки, които във високи дози са вредни за мозъка. Изобилстват от транс-мазнини, наситени мазнини, натрий, захар, непроизносими пълнители, каквото се сетите. Хората, които ядат често бърза храна (хамбургери и други) страдат от депресия с 40% повече, отколкото тези, които я ядат рядко или никога.

hrani mozak vredni med jelqzo

Хранителни добавки със съдържание на мед и желязо са важни за здравето ни минерали, но могат да се окажат и доста вредни. Приемайте ги само когато е наложително и лекар ви посъветва. Големите количества от тези хранителни добавки могат да доведат до блокиране на определени клетъчни комуникации и дори биха могли да доведат до клетъчна смърт на някои нервни окончания.