Храни

Ползите от черния шоколад

polzite ot cherniq shokolad

Този любим за много от нас десерт е направен от како на прах, масло и захар, но нека споменем за ползите от черния шоколад. Шоколадът вече не е нездравословна храна. Изследвания показват, че черния шоколад съдържа минимум 60% какао, което е източник на здравословни химикали като флавоноиди и теобромин, които са куршум за някои заболявания. Установено е, че след похапване изпитваме основно две емоции: радост или чувство за вина. Още интересни факти ще видите в текста по-долу. Подозираме, че след този прочит ще стане любим дори и на противниците на сладките изкушения.

Черният шоколад – едно полезно удоволствие за сетивата

polzi cheren shokolad

Една от ползите от черния шоколад се дължи на съставката епикатехин, която се съдържа в какаото. На нея се дължи горчивият вкус, но е способна да понижава кръвното. Шоколадите и техните производни вече не са просто начин да ви примамят в магазините. Имат способността в нормални количества да заздравяват сърцето. Ако се консумира по половин черен шоколад 2 пъти в седмицата е възможно да се намали риска от инсулт с 20%. Същата тази съставка може да се повиши митохондриалната функция вашите клетки, в резултат на което можете да почувствате прилив на енергия. Шоколадът не съдържа кофеин, но колкото по-тъмен е той, толкова по-стимулиращо действа.

По-щастливи, по-умни и по-слаби с черен шоколад

cheren shokolad polzi

Какаовите антиоксиданти, наречени полифеноли помагат за увеличаване на притока на кръв към мозъка, подобрява бързината му и засилва паметта. Говори се, че държавите, в които има голяма консумация на черен шоколад имат повече нобелови лауреати на глава от населението, отколкото в останалите.

Какаовите мазнини могат да предизвикат отделянето на ендорфин и да повишат настроението ви. Можете да усетите прилив на щастие, но не много висок.

Дойде ред и на най-добрата новина по отношение на ползите от черния шоколад. Ако се чудите как тайно да си похапвате черен шоколад докато сте на диета, спрете. Спокойно можете да включите няколко парченца на ден в диетата си. Чрез няколко научни изследвания е установено, че редовните шоколадови консуматори са по-слаби от тези, които се въздържат напълно от него. Това се дължи на свойството на черния шоколад да засища, за разлика от по-светлите си производни. Намалява апетита за сладко, солено и мазно.