В света има около 600 видове паста и макаронени изделия. Повечето от тях са измислени в Италия. Спирали, черупки, сламки, панделки, гнезда и други най-различни форми и дори цветове! Но какво да изберем от голямото разнообразие? Представяме ви 8 видове паста, които непременно трябва да опитате.

8 видове паста, които непременно трябва да опитате

видове паста

Aglio e olio. Рецептата е изключително сбита, но много вкусна. Чесън и зехтин и това е всичко. На някои места тестените изделия могат да бъдат украсени с магданоз, но всеки може да си я поръси с пармезан.

видове паста

Cacio e pepe. Още един триумф на простотата и сбитостта: макаронени изделия, допълнени с настъргано козе сирене и много черен пипер. Тъй като рецептата е много проста, качеството на самата паста е от голямо значение: най-добре е тя да бъде прясна и току-що оформена.

видове паста

Pesto. Смята се, че невероятно ароматната подправка от зелен пресен босилек и кедрови /борови/ ядки е създадена в Генуа. Следователно, можем да кажем, че спагети със сос песто са генуезки ястия. Всъщност, ястието е толкова просто и популярно, че се е вкоренило в цяла Италия. В класическата версия не се добавя нищо повече. Добре, може би няколко цели кедрови ядки и клонче босилек за украса. Ако обаче готвачът иска да фантазира, той ще „поръси“ своята паста със скариди например или пържено пиле.

видове паста

Arrabbiata. Нека преминем от по-лесните рецепти към по-сложните. Името arrabbiata се превежда като „ядосана, разсърдена“ и това много точно отразява същността на този вид паста в пикантен сос. Състои се от домати в собствен сок, много люта чушка пеперонцино, чесън и традиционни италиански билки. Между другото, в повечето магазини можете да си купите готови подправки за различни видове паста, включително тази, ако не искате да я приготвяте у дома. Разбира се, винаги можете да добавите и настърган пармезан.

видове паста

Amatriciana. Най-близкият роднина на Карбонара. Тази паста се готви със свински гуанчале или панчета, но вместо сос от жълтъци и сирене, се добавя пикантен доматен сос. И, разбира се, пекорино отгоре!

видове паста

Паста alla norma. Не, няма нищо общо с границите на нормалното! Родом от слънчева Сицилия, кръстена в чест на известната опера Белини. Основата на соса в паста alla norma е патладжан, допълнен с люта чушка, босилек и домати в собствен сок. Строго погледнато се оказва наситена зеленчукова яхния, в която се добавя паста за ситост. Отгоре ястието е украсено с меко сирене рикота, вместо обичайният пармезан. Идеален вариант за тези, които обичат зеленчуци, но все пак искат да опитат друга версия на макароните. Вариации на паста alla norma могат да се намерят в почти всеки италиански град: някъде ще добавят тиквички, другаде каперси… Ще се окаже приблизително същото: паста със зеленчукова яхния. Но кой може да каже, че това е лошо, нали?

видове паста

Pasta alla pescatore. Просто казано: паста с морски дарове. Свикнали сме тя да бъде кремообразна или с доматен сос. Но в Италия спагети с морски дарове са просто спагети с морски дарове. Те са подправени само със зехтин с чесън и билки, както и лимонов сок. Италианците вярват, че експресивният сос отвлича вкуса на скаридите и мидите. Например в Триест определено трябва да опитате паста с фонгол (мънички миди), а в Рим със скариди и калмари.

видове паста

Carbonara. Класическата римска Карбонара се приготвя от яйчни жълтъци, голямо количество пармезан или пекорино и пържен гуанчал (свинска буза). Столицата на Италия е родното място на спагети Карбонара. Вариантите със сметана и бекон (или дори шунка) се появяват много по-късно на други места. Това обаче не ги прави по-малко вкусни. Просто трябва да сте подготвени за факта, че в римски ресторант паста Карбонара няма да бъде цялата в сос. Но дори и скоро да не можете да посетите Италия, то пък у нас можете да си поръчате доставка на италианска храна, която да пренесе вкусовите ви рецептори именно там!