Асценденти – какво е тяхното значение?

асценденти

Асценденти– какво е тяхното значение и влияние? Асцендент се нарича изгряващия знак, който се намира на източния хоризонт в момента на нашето раждане. Той няма общо с познатите ни зодии и показва личностните качества, общото здравословно състояние и благополучие, способността да се поддържа физически живот, основното отношение към живота, физическото тяло и външния вид, начинът по който посреща ударите на съдбата и чувството за идентичност на всеки отделен индивид в зависимост от часа и мястото на раждането му.

Положението на отделните асценденти е показател за основните потенциали, заложени в личността в момента на раждане на всеки човек. Всеки асцендент на зодия се променя на около два-три часа с въртенето на Земята около Слънцето. Именно по тази причина за правилното изчисляване на асцендент е необходимо да се знае точното време, както и конкретните географски координати на мястото на раждане.

За разлика от конкретната зодия, която определя по-видимите положителни и отрицателни качества, той разкрива скритите и достъпни за малцина черти от характера. Мнозина го наричат „маска на личността“, защото определя начина, по който околните ни описват и първото впечатление, което оставяме. Асцендентът има по-силно влияние върху живота ни от зодиакалния ни знак, защото разкрива отношението ни към живота, кариерата и семейството. Тъй като определя външния вид и индивидуалността е възможно той да окаже влияние и върху характеристиките на физиката ни като маниери и поведение.

За определяне на асцендент може да използвате таблиците по-долу, като намерите зодията си във вертикалната графа, а след това я засечете с часа си на раждане от хоризонталната. Имайте в предвид, че тя може да даде приблизителна информация за определянето на асцендента, а за по-прецизни изчисления може да използвате специализирана астрологична програма или онлайн калкулатор за определяне на асценденти.

асценденти

асценденти

След като определите своя сред всички асценденти, може да прочетете отделните характеристики за хората, родени под знака на всеки от тях:

АСЦЕНДЕНТ ОВЕН

Хората с този асцендент притежават неуморна енергия, която използват непрекъснато да се самоутвърждават, а решителността им им помага да осъществяват намеренията си. Пълни са с ентусиазъм и смело заемат мястото си сред другите, а спокойствието и бездействието за тях са еквивалентни на смърт. Търсят начини да се утвърдят и отличат. Изразходват с упоритост силите си, за да преодолеят внезапно възникналите препятствия и имат бурно и активно отношение към нещата, с които се заемат. Всичко в тях се изразява много силно и е изключително необходимо да развият способността си да запазят безпристрастност и спокойствие. Притиснати в ъгъла, те стават скучни и изпадат в депресия. Умеят да защитават убежденията си, като използват силата на ума. Възпитаването на последователност е много важно за тях.

АСЦЕНДЕНТ ТЕЛЕЦ

Хората с този асцендент са изключително спокойни на външен вид, а атмосферата на романтика, любов и творческо вдъхновение е определяща за отношенията им с хората. Хармоничното общуване и спокойната обстановка са най-важното в живота им. Не дават непоискани съвети и не натрапват мнението си, те са склонни да прощават грешките на приятелите си, макар да не ги забравят и да им ги припомнят. Бавните им движения ги правят да изглеждат мързеливи в очите на околните. Не обичат големите компании и за тях е най-важно да се чувстват комфортно и в защитена среда, обкръжени единствено от най-близките си хора. Не смятат, че трябва да се борят за романтичните отношения и не познават ревността. Домашният уют и красиво подредените мебели и прибори са много важни за тях.

АСЦЕНДЕНТ БЛИЗНАЦИ

Първоначалната представа, която получават хората за родените с този асцедент е за много енергични личности. Те са постоянно в движение, нещата лесно им омръзват  и трябва да се случи нещо наистина много специално, за да ги изненада. Безпокойството е част от тяхната личност и имат нужда постоянно да променят нещо. Вечното съчетание от противоположности, което е характерно за този зодиакален знак, ги кара да се чувстват едновременно щастливи и нещастни. Всяка житейска бариера ги дразни много. Избухват лесно, но и бързо им минава. Блестящата им комуникативност им помага да се разбират много добре с останалите. Емоционални, но сдържани, те се опитват да взимате решения, ръководени от разума, а не от чувствата си.

АСЦЕНДЕНТ РАК

Хората с този асцендент са приветливи, общителни и отстъпчиви, като дори са склонни да поемат общата вина. Често пренебрегват себе си в името на другите. Непредпазливи са в отношенията си с хората. Лоялни, но и своенравни по характер, те не са много дейни и нямат нищо против да оставят обстоятелствата сами да се развиват. Повечето от тях са се самовглъбили в собствения си свят с нещата, които осмислят живота им и често не се нуждаят от нищо друго. Трудно взимат кардинални решения за промяна. Домашният уют и спокойствието са тяхното лично пространство. Финансова и емоционална сигурност търсят в партньора си. Не обичат да са обвързани и предпочитат разнообразието и пътуванията. Милият им характер кара много от тях да  изпадат в две крайности –да се изолират от околните или да се привързват до зависимост.

АСЦЕНДЕНТ ЛЪВ

Хората с този асцендент са артистични, забавни и притежават силен, но великодушен характер. Те излъчват магнетизъм и обаятелност, обичат риска и са душата на компанията. Винаги се стремят да бъдат забелязани и оценени.  Предпочитат компанията на хора с положително отношение към тях и се заобикалят с такива с по-слаб и неинициативен нрав, пред които лесно да изпъкват. Не приемат добре негативната критика и я отбелязват като знак на враждебност. Приемат чуждата гледна точка само, ако е в тяхна изгода. Не обичат да споделят личното си пространство. В близкият им кръг попадат само избирателно подбрани хора, а  гордостта им често пречи за чисти и неподправени отношения с другите.  Следват само цели, от които ще имат полза и залагат само на сигурно. За тях е много важно да се чувстват като обект на възхищение и изключително внимание.

АСЦЕНДЕНТ ДЕВА

Те са изключително аналитични и внимателни към околния свят. Мисленето им ги кара да разсъждават за всички детайли и да търсят връзка между нещата. Макар, че изглеждат студени и критични на пръв поглед, те лесно се впечатляват. Предпочитат да следват свой собствен ред и ритъм, което им позволява да са изключително организирани и уверени в себе си. Изискват от околните да са прозорливи за тях, тъй като те самите перфектно разбират всичко и от половин дума, но за съжаление нерядко остават неразбрани. Често изглеждат скучни в очите на другите заради ясно поставените си приоритети и следването на начертаните си цели. Външният вид е един от приоритетите им, което ги прави изключително суетни, а перфектните грижи, които полагат за здравето си, се превръщат в самоцел с напредването на възрастта. Те са почитатели на здравословния начин на живот и на спортните физически дейности.

АСЦЕНДЕНТ ВЕЗНИ

Хората с този асцендент имат открит характер, вродена дипломатичност и държат на справедливостта.  Успяват умело да балансират между себе си и заобикалящите ги хора и се стремят  да оставят всички  доволни. Честността и доброто им отношение са начина им да се отплатят на околните за доверието, което лесно получават. Като идеалисти, те търсят идеалната среда, в която всеки да получи това, от което се нуждае. Ненатрапчиви в общуването си, те опитват да омекотят и балансират отношенията с околните.  Не обичат да се налагат и винаги са склонни да отстъпят. Нямат нищо против да правят компромиси в името на комфорта на половинката си. Държат на външния си вид, но не на всяка цена.

АСЦЕНДЕНТ СКОРПИОН

Уникално присъствие на духа, магнетизъм, непоколебима същност и оптимизъм са характерни за хората с този асцендент. Те често са опора за околните и имат изключително силно излъчване. Движат се на границата на възможностите си и често се захващат с непосилни неща, за да докажат, че са способни на всичко. Непоколебими в намеренията си, когато си наумят нещо, те са убедени в правотата си. С лекота преодоляват всичко, което се изправи на пътя им, а пречките само ги карат да се борят по-силно. Мили и приветливи на пръв поглед, те бързо стават уверени и настъпателни, ако се наложи.  На моменти са твърде своенравни и сами усложняват всичко в личните си отношения. С приятелите си изграждат емоционална връзка. Не обичат да бъдат контролирани, а последната дума винаги трябва да е тяхна.

АСЦЕНДЕНТ СТРЕЛЕЦ

Предизвикателствата са най-любимото нещо на тези усмихнати, позитивни, непредубедени, непринудени и великодушни хора с нестандартно мислене и богата обща култура, които могат да се адаптират към всяка една ситуация. Авантюристичната им натура и непрестанното им желание за нови знания се комбинират чудесно. Предпочитат да пренебрегват дребнавостите и несъвършенствата, като търсят позитивното във всяка една ситуация или искреността, честността и добротата у всеки. Стават критични и резервирани, щом загубят доверието си. Не се поддават на контрол и ограничение, те преследват само големи цели и предпочитат да се оправят с всичко сами. Държат на личната си свобода, но и дават такава на околните. Учат се от грешките си и неуморно все се занимават с нещо, защото динамиката е същността на техния живот.

АСЦЕНДЕНТ КОЗИРОГ

Свикнали да получават всичко, което си поставят за цел, за хората с този асцендент волята, изключителната взискателност към себе си, постоянството и стриктната последователност са водещи. Те преследват мечтите си до край, а целеустремеността им понякога ги въвлича в неправилни посоки. За да придадат нужната сериозност на ситуацията са склонни съзнателно да я утежнят, а заради неспособността си да се отпускат може да се почустват неудовлетворени от живота си. С типичното си спокойствие и уравновесеност, те рядко оставят нещата неизяснени и се възползват от всяка предоставена им възможност.  Постигането на нещо стойностно е техният житейски път. Изборът между кариерата и семейството им налага да вземат крайни избори и решения.

АСЦЕНДЕНТ ВОДОЛЕЙ

Изключително индивидуални, със силен дух и буден ум, родените с този асцендент са много самостоятелни, с ярка индивидуалност и оригинални идеи. Родени хуманисти, те възприемат по различен начин заобикалящия ги свят и го пречупват през собствената си призма. Конвенционалните норми в съзнанието им просто не съществуват за свободния им дух. Трудно могат да бъдат впечатлени. Сами си проправят пътя в живота и искат да го покажат с дълбоката си интуиция и интелектуална проникновеност, заради които избират трудните възможности, а това им носи удовлетвореност от живота. Стремежът към постоянно развитие ги кара непрекъснато да повишават квалификацията си. Не понасят скучния и рутинен начин на живот, и се впускат във всяко предизвикателство, като искат винаги да изразят себе си по нов, неповторим начин.

АСЦЕНДЕНТ РИБИ

Те са изключително чувствителни и притежават характерна загриженост за околните, като дори оставят собственото си добруване на заден план.. Уникалната им търпеливост е характерна за тях, но ги прави да изглеждат пасивни в очите на другите.  Постигат целите в живота си с изключителна последователност и спокойствие, а надеждата е водеща в живота им. Склонни са на големи компромиси в името на нещо по-велико, но за съжаление това често им носи разочарования. Всяко тяхно действие е безкористно и спонтанно, но се нуждаят от повече решителност. Не обичат конфликтите и търсят вината в себе си. Склонността им често да променят мнението си ги прави трудни за опознаване. Нерядко остават без приятели, защото са потайни и неопознаваеми, и именно по тази причина често шокират света с неподозирани черти на характера си. Креативни, чувствителни и променливи, те често се изолират. Постоянно променящите им се емоции понякога влияят пагубно на решенията им в живота.