Храни

Храни за хубава кожа

hrani za hubava koja

hrani za hubava koja

Интелигентните дами са на ясно, че независимо от наличието на хиляди бюти продукти, които обещават подобряване на външния вид, има няколко основни храни за хубава кожа, от които зависи всички обещания да се превърнат в действителност. С тяхна помощ ще победят в борбата с бактериалните инфекции, ще хидратират кожата си от вътре, ще изчистят акнето и ще намалят зачервяванията по повърхността й. И ако ги консумират редовно, резултатите ще бъдат забележими и ще се радват на здрава и красива кожа. Ето и какво съдържа полезният списък:

Храни за хубава кожа и полезните съставки в тях

Витамин А

В грижите за красив вид на кожата ще помогнат храните с богато съдържание на вит. А като моркови, сладки картофи, пъпеш и тиква. Ако тялото не разполага с достатъчно количества от витамина, то ще започне да произвежда излишни липиди, които запушват порите и могат да доведат до появата на пъпки.

Фибри

Богатите на фибри храни са полезни не само за здравословният хранителен режим, но и за хубава кожа, защото премахват токсините от тялото и се борят с инфекциите. Ето защо е добре в дневното меню да присъстват пълнозърнести храни, бобови растения и плодове като малини и къпини, които са чудесни източници на фибри.

Витамин С

Консумацията на храни за хубава кожа с високо съдържание на витамин С помагат за изчистването и премахване на нежеланите токсини. Зеле, броколи, ягоди и малини са всички вкусни варианти, чрез които това може да се постигне.

Omega-3

Храните, които съдържат  Omega-3 мастни киселини помагат при суха кожа. Те не само я хидратират от вътре и задържат влагата в нея, но и я правят да изглежда млада. Тези, които не обичат да ядат сьомга, могат да консумират ленено семе, семена от чиа и орехи, като добавка съм салати или кисело мляко, за да си я набавят.

Цинк

Цинкът се бори с бактериите, причиняващи акне и също така лекува наранена кожа. Той има естествен противовъзпалителен ефект, но не е добре да се прекалява с количеството му. Най-добрият начин за приемането му е чрез някои храни за хубава кожа като крехко червено месо, стриди, боб и леща.

Селен

За еластична и разкошна кожа ще допринесат храните с богато съдържание на селен. Те ще помогнат и за намаляване на възпаленията й. Консумацията на морски храни като стриди, миди и риба тон, както и ядки от бразилски орех, кафяв ориз, киноа и пшеничен хляб ще снабди тялото със селен.

Магнезий

Храни като бадеми, спанак, артишок и камбала ( най-едрият вид дънна риба) са богати на магнезий, който се грижи за контролиране и изчистване на акнето от кожата, като способства за намаляване на възпалението.

Силициев двуокис

Този невероятен минерал допринася за повишаване на еластичността и влажността на кожата. Може да се приеме чрез разнообразни храни и напитка като минерална вода, банани, зърнени култури, стафиди и дори бира.

Вода

Да, това е течност, но е част от списъка с храни за хубава кожа, защото е важно да се помни, че са нужни минимум осем чаши от нея дневно. Освен, че ще изхвърли токсините от тялото, тя ще помогне за предотвратяване на бъдещи огнища на акне и ще нормализира нивата на pH на кожата.