oveseni qdki

Качествените овесени ядки  са в основата на всяко здравословно хранене и това съвсем не е случайно. Приготвени са така, че да се запазва зърнената им обвивка, пълна с фибри и минерали – магнезий, фосфор, цинк, калий, калций и натрий. Една купичка от тях дава на тялото около една трета от дневната норма разтворими фибри, а ако към тях се прибавят и пресни плодове според сезона, това количество нараства. Според диетолозите, една балансирана диета с овесени ядки може да спомогне за значително отслабване с почти един килограм на ден. Бавно разграждащите се въглехидрати в тях спомагат за по-дългото усещане за ситост и по този начин контролират апетита.

Овесени ядки за здраве и красота

Консумацията на овесени ядки се препоръчва към всеки здравословен хранителен режим. Те са добър източник на протеини, микроелементи, витамини Е, В и РР и влакна. Ето защо имат способността да подобряват перисталтиката, да регулират кръвната захар, да снижат нивата на холестерола, да предпазват от анемия и да  подобряват кръвните показатели. Редовният прием на овесени ядки спомага те да балансират нервната система и да я направят адаптивна и устойчива на стрес. Те съдействат за прочистването на черния дроб, регулират функциите на щитовидната жлеза, дори предотвратяват инфаркти и инсулти. Също така  облекчават страданията при болна жлъчка и предпазват от гастрит.

Храните с овесени ядки внасят в организма съставка, благодарение на която кръвоносните съдове не образуват плаки, не се стесняват и втвърдяват. Бавното усвояване на въглехидратите в тях позволява на организма да регулира ензимния баланс и да стабилизира стойностите на глюкозата в кръвта. Подобряването на  чувствителността на клетките към инсулина дава възможност за балансиране на функциите на панкреаса. Високото кръвно налягане може трайно да бъде нормализирано чрез редовна консумация на овесени ядки. Качествата им позволяват на организма да ограничават застойните състояния,  да стимулира изхвърлянето на токсини и шлаки, да поддържа добри, балансирани стойности на холестерола и кръвната захар, да насърчава регенеративните процеси в чернодробната тъкан и да предотвратят нежеланото оформяне на мастни депа и проблеми с жлъчката и бъбреците.

Оказва се, че диета с овесени ядки също така оказва добър ефект върху състоянието на кожата. Освен че неестетичното акне намалява и изчезва, кожата по тялото става сияйна и еластична без възпалени зони и обриви. За целта се използва домашна маска за лице с овесени ядки. Тя се приготвя, като 2-3 супени лъжици с фини овесени ядки се запарват с гореща вода и с получената смес се маже равномерно лицето, като се избягва зоната под очите. Отмива се след 15 минути с хладка вода, а след това се намазва с хидратиращ крем за лице. Тази маска действа подхранващо и противовъзпалително. Тя подобрява хидратацията на епителните клетки,  спира растежа на патогенни микроорганизми и успокоява възпалените места.

Според проучвания, фибрите в овесените ядки може да намали с до 40% риска от рак на гърдата. Закуска от три – четири супени лъжици с овесени ядки, една лъжица овесени или пшенични трици, мед и стафиди в продължение на един месец може да балансира желязодефицитна анемия.

Храни с овесени ядки, трици и грис са полезни и при при запек и забавен пасаж. От друга страна, храните с овесени ядки могат също така да балансират киселинността на стомашния сок, което е едно от условията за успокояване на лигавиците и лечението на гастрит. Те също така могат да подобрят адаптивността на организма към промените във външните условия и да неутрализират въздействието на стреса.  Овесените ядки активират лактацията при кърмещите майки и стимулират производството на естрогени, а това може да доведе до появата на по-голям бюст. Те също така помагат и за борбата с целулита. Нужни ли са ви още причини, за да похапвате порция овесени ядки всеки ден?