овесени ядки

Качествените овесени ядки  са в основата на всяко здравословно хранене и това съвсем не е случайно. Приготвени са така, че да се запазва зърнената им обвивка, пълна с фибри и минерали – магнезий, фосфор, цинк, калий, калций и натрий. Една купичка от тях дава на тялото около една трета от дневната норма разтворими фибри, а ако към тях се прибавят и пресни плодове според сезона, това количество нараства. Според диетолозите, една балансирана диета с овесени ядки може да спомогне за значително отслабване с почти един килограм на ден. Бавно разграждащите се въглехидрати в тях спомагат за по-дългото усещане за ситост и по този начин контролират апетита.

Овесени ядки – за здраве и красота

 

Консумацията на овесени ядки се препоръчва към всеки здравословен хранителен режим. Те са добър източник на протеини, микроелементи, витамини Е, В и РР и влакна. Ето защо имат способността да подобряват перисталтиката, да регулират кръвната захар, да снижат нивата на холестерола, да предпазват от анемия и да  подобряват кръвните показатели. Редовният прием на овесени ядки спомага те да балансират нервната система и да я направят адаптивна и устойчива на стрес. Те съдействат за прочистването на черния дроб, регулират функциите на щитовидната жлеза, дори предотвратяват инфаркти и инсулти. Също така  облекчават страданията при болна жлъчка и предпазват от гастрит.

Храните с овесени ядки внасят в организма съставка, благодарение на която кръвоносните съдове не образуват плаки, не се стесняват и втвърдяват. Бавното усвояване на въглехидратите в тях позволява на организма да регулира ензимния баланс и да стабилизира стойностите на глюкозата в кръвта. Подобряването на  чувствителността на клетките към инсулина дава възможност за балансиране на функциите на панкреаса. Високото кръвно налягане може трайно да бъде нормализирано чрез редовна консумация на овес и овесени ядки. Качествата им позволяват на организма да ограничават застойните състояния,  да стимулира изхвърлянето на токсини и шлаки, да поддържа добри, балансирани стойности на холестерола и кръвната захар, да насърчава регенеративните процеси в чернодробната тъкан и да предотвратят нежеланото оформяне на мастни депа и проблеми с жлъчката и бъбреците.

Оказва се, че диета с овесени ядки също така оказва добър ефект върху състоянието на кожата. Освен че неестетичното акне намалява и изчезва, кожата по тялото става сияйна и еластична без възпалени зони и обриви. За целта се използва домашна маска за лице с овесени ядки. Тя се приготвя, като 2-3 супени лъжици с фини овесени ядки се запарват с гореща вода и с получената смес се маже равномерно лицето, като се избягва зоната под очите. Отмива се след 15 минути с хладка вода, а след това се намазва с хидратиращ крем за лице. Тази маска действа подхранващо и противовъзпалително. Тя подобрява хидратацията на епителните клетки,  спира растежа на патогенни микроорганизми и успокоява възпалените места.

Според проучвания, фибрите в овесените ядки може да намали с до 40% риска от рак на гърдата. Закуска от три – четири супени лъжици с овесени ядки, една лъжица овесени или пшенични трици, мед и стафиди в продължение на един месец може да балансира желязодефицитна анемия.

Храни с овесени ядки, трици и грис са полезни и при при запек и забавен пасаж. От друга страна, храните с овесени ядки могат също така да балансират киселинността на стомашния сок, което е едно от условията за успокояване на лигавиците и лечението на гастрит. Те също така могат да подобрят адаптивността на организма към промените във външните условия и да неутрализират въздействието на стреса.  Овесените ядки активират лактацията при кърмещите майки и стимулират производството на естрогени, а това може да доведе до появата на по-голям бюст. Те също така помагат и за борбата с целулита.

Нужни ли са ви още причини, за да похапвате порция овесени ядки всеки ден?