зеленчукова градина

Да си направим зеленчукова градина е чудесен начин да спестим пари за продукти, а и какво по-удобно нещо от това салатата да ни на една ръка разстояние по всяко време, а и отгледана само с полезни вещества, без химия. Ще ядем много по-здравословна и вкусна храна. Отглеждането на домашни зеленчуци в градината ще ни даде удоволствието от похапването на истински продукти, с натурален вкус, далеч по-различен от този на купешките. Отглеждането на зеленчукова градина има и своята забавна и разтоварваща страна. Чудесен начин за забавления на децата, или по-скоро за научаване нещо полезно от тях. Може да се превърне във вашия малък семеен тийм билдинг.

Какво трябва да знаем за нашата първа зеленчукова градина?

зеленчукова градина

Да преценим какво да засадим в нашата първа зеленчукова градина понякога не е толкова лесна задача, колкото си мислите. Но не се притеснявайте, тук сме, за да ви дадем няколко съвета. Ако прецените всичко правилно, ще се радвате на цял сезон вкусни и пресни зеленчуци. За нищо на света не засаждайте зеленчуци и цветя на едно място. Това не означава, че в целия си двор не можете да имате цветя, може но в отделен кът, някак обособени. В снимките ще видите примери за това. Ако не спазите това простичко правило ще се превърне в ужасяваща гледка, а и по отношение на напояването – цветята могат да се удавят, защото повечето „салатени продукти“ се нуждаят от много вода.

Какви зеленчуци да засадим в нашата зеленчукова градина?

зеленчукова градина

На първо място купете по-малко количество семена. Много начинаещи градинари са вдъхновени от идеята за зеленчукова градина и засаждат прекалено много зеленчуци, които в крайна сметка не могат да изядат и или изгниват или се похабяват. Пробвайте първо с по-малко количество, а другата година ако има нужда ще го увеличите. Имайте в предвид, че растения като домати и чушки „раждат“ през целия сезон, дори всеки ден, така че нямате нужда от голямо количество корени.

зеленчукова градина

След като сте решили какво искате да засадите във вашата зеленчукова градина е нужно да осигурите достатъчно място на всеки корен. Растенията, както и хората имат нужда от пространство, за да дишат. И все пак малката, но добре поддържана градина е по-добър вариант, от колкото голямата, но пълна с плевели.

зеленчукова градина

Без значение колко е голяма вашата зеленчукова градина и какво точно сте засадили в нея, трябва да знаете няколко основни правила, ако искате да бъде богата и със здрави растения:
1. Осигурете достатъчно слънце. Повечето зеленчукови растения се нуждаят от минимум 7 часа пряка слънчева светлина. Ако е по-малко, ще станат по-податливи на атаки от вредители. Ако не разполагате с толкова слънчево място, можете да си засадите листни зеленчуци, като марули например. Грахът също не е капризен в това отношение, дори е сенчест зеленчук.

зеленчукова градина
2. Поливайте ги обилно с вода. Както знаете, зеленчуците са 70 % вода, имат нужда основно от нея. Когато планирате зеленчуковата си градина, изберете място, което по-близо до воден източник, за да ви по-лесно напояването. Маркуч винаги върши работа за по-отдалечените места, но е вид неудобство.

зеленчукова градина
3. Поддържайте почвата в добро състояние. Какво имаме предвид? Наторявайте с подходяща тор зеленчуците, това ще им помогне да растат по-здрави.

зеленчукова градина

зеленчукова градина

зеленчукова градина

зеленчукова градина

зеленчукова градина

зеленчукова градина

зеленчукова градина

зеленчукова градина

зеленчукова градина