Начини за повишаване на женската фертилност

nachini za povishavane na jenskata fertilnost

nachini za povishavane na jenskata fertilnost

10 начини за повишаване на женската фертилност.

В съвременното напрегнато ежедневие много жени стигат до въпроса:“Как да забременея?“, след като многобройните им опити за зачеване остават неуспешни. Да, понякога се случва много лесно и вероятно имат много бременни приятелки с подобни истории, но макар повечето хора да приемат доброто си здраве като даденост, често дори малките дози на стрес могат да извадят тялото ни от ритъм. Ето защо, ако целенасочено се опивате да забременеете, използвайте тези семпли насоки и препоръки, които ще запазят и повишат вашата фертилност и съответно ще увеличат шансковете скоро да бъдете бременна.

Начини за повишаване на женската фертилност

  • Добро хранене.

Придържането към пълноценно и балансирано хранене увеличава шансовете за зачеване! Уверете се, че включвате достатъчно протеини, желязо, цинк, витамин С и витамин D в храненето си, защото недостатъците на тези хранителни вещества са свързани с удължен менструален цикъл (и следователно по-малко честа овулация) и по-висок риск от ранен спонтанен аборт. Посъветвайте се с вашия лекар, ако трябва да приемате ежедневно мултивитамини. И не забравяйте да ядете храни богати на протеини  като месо, риба, нискомаслени млечни продукти, яйца и боб.

  • Подходящо тегло.

Освен  другите рискове, които поставят за вашето здраве, повишените телесни мазнини могат да доведат до свръхпроизводство на определени хормони, които нарушават нормалната овулация. Менструалните цикли могат да бъдат по-малко редовни, овулацията – по-рядко и това да намали шансовете за забременяване. От друга страна, твърде малкото телесни мазнини означават, че тялото не може да произвежда достатъчно хормони на овулация всеки месец или за поддържане на бременността, ако се зачене. Физическите упражнения могат да помогнат да се поддържа здравословно тегло.

  • Правилен подбор на напитките.

Все повече изследвания свързват консумацията на алкохол с намалена способност да се забременее (той също така може да навреди на развитието на плода). Алкохолът променя нивата на естроген, което може да попречи на имплантацията на яйцеклетката, въпреки че една чаша червено вино от време на време с вечерята е малко вероятно да навреди на плодовитостта. Също трябва да помислите за намаляването на напитките, съдържащи кофеин, докато се опитвате да заченете и по време на бременността. Въпреки, че резултатите от това проучване са смесени, изследванията показват, че кофеинът влияе на нивата на женския хормон и може да повлияе на времето, необходимо, за да се забременее.

  • Повече време в спалнята.

Добра идея е да започнете да правите любов по-често. Някои изследвания показват, че жените, които имат редовно (поне веднъж седмично) полов акт е по-вероятно да имат предсказуеми менструални цикли и нормална овулация, отколкото жените, които имат спорадичен се*с. Веднъж седмично ласките в спалнята могат да ви накарат да произвеждате повече естроген. И няма съмнение, че честите „упражнения“ в леглото помагат, когато в действителност се опитвате да заченете. Според Американската асоциация за репродуктивна медицина, се*сът на всеки един до два дни по време на вашия фертилен прозорец е свързан с най-голям шанс за бременност. Но тъй като задължението в определени дни може да  превърне цялото удоволствие в скучна работа, може да опитате да правите любов на всеки няколко дни, през целия месец.

  • Без цигарен дим.

Ако има изобщо нужда от още една причина да се откажете от пушенето, трябва да сте на ясно, че токсините в тях не само увреждат яйцеклетките на жената, но също така пречат на процеса на оплождане и имплантация. Те също така ги състаряват, което означава, че яйчниците на 35-годишен пушач функционират така, като че ли принадлежат на 42-годишен, и следователно са по-малко плодовити. Пушенето създава трайно увреждане на възпроизводителната функция, но когато се откажат  цигарите, можете да получите някои от функците на яйчниците си обратно.

  • Месечен цикъл.

Един нормален менструален цикъл трае около 21 до 35 дни ( преброяването започва на първия ден на менструацията). Ако цикълът ви е забележимо по-дълго – да речем, 42 дни – може да се предположи, че сте по-рядко в овулация и е добре да се прегледате при гинеколог. Когато сте готови да забременете, намерете своя фертилен прозорец, през който трябва да имате полово сношение редовно.

Най-благоприятните дни за зачеване на една жена обикновено са в деня на овулацията, както и по време на на четири от петте дни преди, а не след нея. Не мислете, че автоматично овулацията на 14-ия ден от цикъла: Едно проучване установи, че овулацията варира драстично от жена на жена, като се среща още в 6-ия ден и най-късно до 21-я ден на цикъл. Как може да се определи кога сте в овулация? Направете специалните тестове на овулацията. Можете също така да отбележите ежедневните промени в базалната си температура на тялото.

  • Спокойствие.

Стресът може да попречи на способността за зачеване. Aмериканско проучване, което изследва 401 двойки, които се опитват да забременеят установи, че жените с най-високи нива на алфа-амилаза, стресов биомаркер, са имали 29 процента по-ниска вероятност за бременност, отколкото жените с най-ниските нива на стрес. Експертите подозират, че стресът, както тежките физически упражнения, може да повлияе на  производството на хормони в тялото, правейки менструалния цикъл по-малко надежден. Препоръчително е да се научите да се справяте със стреса чрез техники за релаксация като медитация или йога.

  • Безвредна работна среда.

Според Центровете за контрол на заболяванията (CDC), излаганията на радиация, азотен оксид, реактивно гориво и някои общи индустриални химикали могат да нарушат менструалния цикъл и  да намалявт плодовитостта. Излишно е да се казва,че трябва да бъдете внимателни, ако имате работа, свързана с опасни химикали. Въртящите се работни смени също могат да повлияят на фертилността: едно изследване на близо 120 000 жени установи, че тези, които работят на редуващи се смени имали 80 процента по-висок процент за проблеми с плодовитостта, отколкото тези, които работили стабилни дневни смени. Така че не забравяйте да увеличите вашата фертилност, като поискате постоянни смени, ако е възможно, и винаги използвайте лични предпазни средства, ако работите в среда с определени химикали.

  • Чиста среда без пестициди.

Много пестициди и хербициди – химични вещества, използвани за убиване на насекоми и плевели, които заплашват посевите – водят до намаляване на мъжката плодовитост и могат да повлияят на женската фертилност чрез инхибиране на функцията на яйчниците и се нарушаване на менструалния цикъл. Така че, ако да забременеете, винаги е добра идея да ядете органични плодове и зеленчуци, много добре измити преди консумация  и избягвайте използването на пестициди за пръскане на тревата или градината.

  • Хапчето.

Да, противозачатъчните хапчета могат действително да подобрят способността за зачеване. Оралните контрацептиви, които спират овулацията, успокояват репродуктивната система и защитават яйчниците от стареене. За някои жени, хапчето може да бъде от решаващо значение за запазване на фертилността, защото то държи две общи условия – ендометриоза и миома на матката – под контрол чрез забавяне на растежа на тъканта на матката.

 

източник:parents.com