Диети и Спорт

10 тайни за отслабване, които диетолозите споделят с приятелите си

taini za otslabvane

taini za otslabvane

10 тайни за отслабване, които диетолозите разкриват пред най-близките си приятели.

Основите на ефективното сваляне на излишни килограми са ви ясни: избягване на джънк фууд, консумиране на повече суперхрани и редовни посещения във фитнес залата. Всичко това е добре, само че понякога са налице и изкушение,  отклоняване на вниманието и загуба на мотивация, които пречат на тази идеална формула да бъде приложима на практика и да се постигнат лесно желаните резултати. И макар физическите упражнения да изглеждат като ключовият фактор към успеха, той всъщност се намира в кухнята. Ето какво научихме от професионалистите, които най-добре знаят как се отслабва качествено – диетолозите.

10 тайни за отслабване, които диетолозите споделят с приятелите си

taini za otslabvane

Фокусирайте вниманието си първо в кухнята, а след това във фитнеса.

Когато започнете с намерението да свалите излишното тегло от тялото си, трябва да се насочите или към нискокалоричен хранителен режим или към спортни тренировки. Не и двете заедно. Когато горите повече калории чрез упражнения, огладнявате по-често, което в крайна сметка може да доведе до нарушаването на започнатата диета. Променете хранителните си навици, контролирайте големината на порциите, консумирайте повече зеленчуци и пийте много вода, преди да включите и физическо натоварване.

taini za otslabvane

Изберете си едно забранено удоволствие, без да изпитвате вина.

Едно от най-критичните неща, за които можете да се запитате, е къде се крие слабостта ви, когато спазвате диета. Ако не можете да си представите как ще се лишите от най-любимото си нещо, значи трябва да продължите да го консумирате. За сметка на това, трябва да се лишите от нещо друго, което не изкушава така небцето и вкусовите ви рецептори. В противен случай, вашата диета за отслабване няма кака да доведе до стопяване на килограмите, нали? Важно е да се придържате с удоволствие към нея, а не да изпитвате вина и да мислите единствено за храна.

taini za otslabvane

Заменете едно хранене със смути.

Колкото повече опции имате за храна, толкова повече грешки може да допуснете. Когато замените едно хранене със здравословно смути, няма начин да не приемете дневната си доза полезни и хранителни съставки от порцията с храна. Важно е също така какво се слага в блендера като съставки за напитката – трябва съдържанието да бъде балансирано с плодове, зеленчуци и полезни мазнини като авокадо, семена от чиа и ленено семе. Не забравяйте, че различните плодове и зеленчуци предлагат различни витамини и фитохимикали (молекули, които се борят със заболяванията и възстановяват тялото), така че правете смутита в цветовете на дъгата.

taini za otslabvane

Не проявявайте фриволност с калориите.

Когато става въпрос за въглехидрати, захар или мазнини, знаете, че трябва твърдо да откажете.  Но за съжаление нещата, които ги съдържат са дяволски вкусни. Не забравяйте, че малките неща като дегустация на хапки в магазина или почерпка в офиса също добавят калории към дневното ви меню. За да се справите с предизвикателството, оставете само нещата, които наистина желаете да опитате да ви изкушат, а след това компенсирайте с малко повече физически упражнения или обуйте по-тесни панталони.

taini za otslabvane

Насладете се на ароматната чаша червено вино.

Вместо да търсите кои са най-нискокалоричните коктейли, които да поръчате, докато сте на среща с приятели, най-добре си поръчайте нещо качествено – чаша добро червено вино. Наслаждавайки се на богатият вкус не само, че ще бъдете по-доволни от избора си, но и ще се приучите към здравословен навик, защото калориите си заслужават насладата. Според проучване, направено сред 30 000 жени в продължение на 13 години, хората, които пият са по-склонни да свалят килограми от въздържателите.

taini za otslabvane

Порциите са от значение.

Много хора смятат, че като се откажат от преработената храна и консумират само органична, ще отслабнат. Не и ако ядете повече от нея, само защото знаете, че е полезна. Макар авокадото да е пълно с полезни мазнини, не трябва да изяждате цяло наведнъж, защото все пак то съдържа и много калории. Добрата новина е, че само няколко хапки могат да задоволят глада толкова, колкото и цяла порция, според последни проучвания.

taini za otslabvane

Диетата на съпруга ви се различава от вашата. Не го забравяйте!

Една от най-големите грешки, които правят жените е да се хранят наравно с мъжа си. Според проучвания, жените са по-адаптивни от мъжете към това да ядат заедно с компания и да бодват хапка всеки път, когато някой друг го направи. Ако го правят непрекъсната, най-вероятно ще достигнат нечие чуждо тегло, а не това, което искат. Един малък трик, който можете да използвате, е да си напълните порцията преди останалите и да ядете само онова, което е в чинията ви.

taini za otslabvane

Правете малки крачки в правилната посока.

По-важно е да сте упорити, отколкото да сте перфектни. Много хора бързо губят мотивация и желание да отслабнат, когато не видят бързи резултати. За да избегнете това, прилагайте по една здравословна и лесна стратегия всяка седмица – това може да бъде пиене на една чаша с топла вода и малко лимон след събуждане сутрин (което помага на храносмилателната система), а следващата седмица на консумиране на обяд от зеленчуци всеки ден.

taini za otslabvane

Изберете някой, с когото да споделяте целите си.

Подкрепата може да ви даде повече воля и увереност. Според проучванията жените, които са част от група за отслабване, в която споделят успехите и тревогите си постигат по-добри резултати от дамите на диета, които преживяват всичко сами. Също така онези, които използват мобилни приложения, които следят прогреса им, свалят повече килограми от тези, които не го правят. Така че намерете колежка, роднина или приятелка, която няма да ви съди и ще ви държи отговорна за постигане на целите ви.

taini za otslabvane

Пазете се от алкохола.

Ако не знаете, че барът с напитки е един от най-големите врагове на талията ви, значи от сега нататък трябва да го помните. Имайте в предвид, че три коктейла с мартини имат около 700 калории, което буквално означава, че изпивате калориите си, без дори да ядете нещо. Ако сте на парти като гост или домакин и няма как да не вдигнете наздравица, просто си налейте малко газирана вода в чаша за мартини и пуснете две-три маслини в нея. Така, освен че ще спестите излишни калории, за да похапнете после, ще се разминете и с неприятното главоболие и махмурлук като последица от алкохола на следващата сутрин.

 

източник:harpersbazaar.com